• Kinderen en honden

Kinderen en honden

[ 06-05-2020 ]

Het kan zo waardevol zijn voor kinderen om op te groeien met huisdieren, en met honden in het bijzonder. Ze leren om verantwoordelijkheid op te nemen, en hebben - ook later nog - meer empathie voor mens en dier. Bovendien kan een huisdier een echte beste vriend zijn, waar ze al hun geheimen aan kwijt kunnen en waarbij ze helemaal zichzelf kunnen zijn.

Natuurlijk is het wel belangrijk dat we kinderen leren hoe je op een fijne manier met dieren omgaat, door zelf het goede voorbeeld te geven en door hen te begeleiden in het zorgen voor hun vriend. Geef hen bijvoorbeeld een vast taakje, zoals eten geven of drinken verversen. Naargelang de leeftijd kun je hen steeds meer betrekken in de zorg, al ligt de eindverantwoordelijkheid natuurlijk steeds bij jou. Zo groeien ze op tot verantwoorde huisdiereigenaars.

Liefde en lichaamstaal

Net als wij kunnen ook kinderen kunnen overdonderend veel liefde voelen voor een dier. Het is dus een goed idee om samen met hen te kijken hoe en wanneer ze mogen aaien. Tijdens het eten worden de meeste huisdieren bijvoorbeeld het liefst met rust gelaten, en ook tijdens een dutje worden ze liever niet gestoord. Zorg daarom voor een veilig plekje voor je dier waar het zich ongestoord kan terugtrekken.

Leer kinderen ook de lichaamstaal van dieren lezen. Zo kunnen ze zien wat een dier hen wil vertellen: kan het niet wachten op een kinkriebeltje, of is het een beetje bang of onder de indruk van hun jeugdig enthousiasme? Dit geeft hen inzicht in het gedrag van het dier en helpt hen om te voorspellen hoe een dier zal reageren.

Op straat vraag je natuurlijk altijd eerst aan het baasje of je hun hond mag aaien, en laat je daarna je hand ruiken. Maar ook thuis, bij je eigen hond, is het fijn om eerst je hand te laten ruiken. Zo schrikken ze niet als je hen plots aanraakt. Wist je trouwens dat sommige honden het niet fijn vinden om geknuffeld te worden? Ze genieten meer van aaitjes en kriebeltjes, zodat ze zelf kunnen weggaan wanneer het genoeg is geweest.

Samen spelen

Kinderen en honden kunnen ook heerlijk samen spelen. Natuurlijk is niet elke hond hetzelfde, dus kijk samen naar waar je dier ook plezier aan beleeft. Is het meer een speurneus of een balletjesvanger?

Hou ook altijd een oogje in het zeil, zodat het leuk en veilig blijft voor allebei. Heb je bijvoorbeeld een fanatieke touwtrekker in huis? Dan is een trekspelletje met je kleuter misschien niet zo’n goed idee, maar kies je beter voor het verstoppen van snoepjes. Of misschien kun je een toffe voederpuzzel knutselen voor jullie viervoeter. In onze blog vind je trouwens nog meer leuke ideeën om samen te maken!

Het begint bij de basis

Wil je je kinderen graag meer leren over hondentaal, maar weet je zelf niet goed waar te beginnen? Goed nieuws! Zet je op de wachtlijst voor ons digitaal lespakket, dit keer zowel voor leerkrachten als geïnteresseerde ouders of andere dierenvrienden.

Wil je samen met je kinderen, kleinkinderen of leerlingen rond diercontact aan de slag? Dan beloven we je dat deze reeks het perfecte vertrekpunt is. De 5 lessen werken telkens rond een thema en bestaan uit een korte video en een inspiratiebundel vol toffe opdrachten. Perfect voor jonge dierenvrienden, of kinderen die juist nog wat onzeker zijn rond honden.

Wachtlijst?

Via deze link zet je jouw naam vrijblijvend op de wachtlijst. Zo contacteren we jou als eerste als we het aanbod terug open stellen.


Nieuwsbrief

 

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP