• Leuke activiteiten om met kind en hond te doen

Leuke activiteiten om met kind en hond te doen

[ 04-03-2020 ]

Heb jij een kind? En een hond? Wist je dat ze een super leuke relatie met elkaar kunnen aangaan? En je hun band nóg meer kunt versterken? Zo willen wij jou graag een handje helpen met enkele tips om thuis met je kind(eren) en je beestige vriend te doen. Amusement verzekerd!

Wat denk je van samen leuke dingen maken? Of zoekspelletjes? Je kind verstopt zich in de tuin (of in huis) en je hond moet je kind zoeken. Gegarandeerd dat niet alleen je viervoeter dit enorm leuk vindt, maar je kind ook. En wie houdt er nu niet van verstoppertje spelen?

Wie zoekt, die vindt!

Waarom doe je zoekspelletjes met je viervoeter? Je hond heeft zijn dagelijkse beweging nodig. Dat weet iedereen. Daarnaast gebruikt je hond ook graag zijn neus, ontdekt hij graag nieuwe dingen,…. En jij wil als baasje hem de uitdaging geven die hij nodig heeft.

Wist je dat je hond moe wordt van al dat zoeken? Dat 10 minuten met je hond spelen hetzelfde is als een half uurtje lopen? Dit komt omdat ze moeten nadenken. Stel je voor: jij krijgt zelf je favoriete snoepje in een doosje. Wat ga je doen? Je denkt na over hoe je dat doosje open krijgt. Zo denkt je hond ook. Moet hij zijn bek gebruiken? Of is het beter om zijn poot te gebruiken? Waar zit dat snoepje nu juist? Door zoekspelletjes stimuleer je je hond om na te denken én te doen. En daarbij, het is ook leuk om te zien!

Speel verstoppertje

Begrijpt je viervoeter het zoek commando? Dan kan je verstoppertje spelen met hem. Zo zijn er verschillende varianten. Gegarandeerd voor iedereen leuk!

Variant 1: Laat je kind zich verstoppen in de tuin/het huis. Begin eenvoudig. Je wil natuurlijk dat je viervoeter je kind vindt én het ook leuk vindt. Zo kan je kind zich verstoppen in het zicht van je hond met een snoepje. Vindt hij je kind? Dan krijgt hij het snoepje.

Variant 2: Je zoon of dochter verstopt snoepjes in de tuin (in het gras, op een emmer,…) of in huis. Zorg er natuurlijk wel voor dat ze dit doen binnen het bereik van je viervoeter. Zijn de snoepjes verstopt? Geef je hond het zoek commando en laat hem zijn gang gaan. Grappig en leuk om te doen, maar zeker ook om te zien!

Variant 3: Je kind verstopt het favoriete speeltje of de favoriete knuffel van je hond in de tuin/het huis. Zorg ook weer dat ze dit in het bereik van je viervoeter doen. Geef het zoek commando. Vindt je hond het snel? Laat je kind het nog eens opnieuw doen.

Variant 4: Voor de laatste variant heb je de favoriete snoepjes van je viervoeter nodig, krantenpapier en een doos of bakje. Laat je kind de snoepjes verstoppen in het papier en maak er verschillende propjes van. Steek de propjes in het bakje en laat je hond de snoepjes zoeken. Vindt hij ze allemaal?

Leuke dingen maken

Variant 1: Maak een snuffelmat. Wist je dat dit heel eenvoudig is om zelf te maken? Plus, je kan het gewoon maken met heel het gezin! Amusement voor je viervoeter, maar ook voor jou en je kids!

Je kan de snuffelmat op verschillende manieren gebruiken. Gebruik je het als spel voor je hond om zijn brokken te laten eten? Of gewoon als spelletje tussendoor? Het kan allemaal!

Bij Bananas & Bones – een toffe online winkel die we een warm hart toedragen – vind je losse snuffelstroken om je snuffelmat zelf te maken. Wist je dat ze ook een handleiding hebben gemaakt voor het gebruik ervan? Zo willen ze jou een leuke ervaring met je snuffelmat garanderen. Wil je graag zelf aan de slag? Dat kan ook, ontdek hier hoe.

Tip: kinderen vind het geweldig om iets voor hun beestige vriend te maken.

Hoe werkt het?

Je verstopt met je kind de favoriete snoepjes van je viervoeter tussen de stroken van je snuffelmat. En jouw viervoeter moet snuffelen om deze te zoeken. Het is een uitdaging voor je beestige vriend, maar daarnaast ook ontspanning! Zij raken hun energie kwijt én het is goed voor hun zelfvertrouwen. Na 10 minuten snuffelen is je viervoeter gegarandeerd al moe.

Tip: Wist je dat een kat dit ook leuk vindt? Ook zij zoeken graag naar brokjes met een snuffelmat!

Zoekopdrachten

Neem een eierdoos en laat je kind snoepjes er in steken. De eerste keer laat je je viervoeter zoeken naar de snoepjes met de eierdoos open. Begrijpt je hond het? Laat je kind terug de brokjes verstoppen in de eierdoos. Nu doe je ze dicht. Laat je viervoeter ze zoeken. Je houdt best de eierdoos vast of zorg er voor dat het niet kan schuiven.

Tip: verzamel eens eens een grote bak met knuffels of gedroogde balderen of ballen of ... Strooi daar dan wat snoepjes in en laat je hond op zoek gaan naar dat lekkers. Als de hond klaar is met zoeken, kan je je kind de opdracht geven om na te kijken of alle koekjes gevonden zijn.


Het kopjes-spel

Wat heb je nodig:

 • 3 of meer kopjes of bekertjes – van stevige plastic
 • de favoriete snoepjes van je viervoeter

Hoe werkt het?

Je kind stopt onder elk kopje een snoepje en schudt de kopjes in willekeurige volgorde. Heeft je hond het spelletje door? En vindt hij de snoepjes? Maak het dan een beetje moeilijker en steek een snoepje onder één van de 3 kopjes en schudt ze terug. Je mag je viervoeter eventueel wel een beetje helpen. Zo is het handiger als je de bekertjes niet te veel schuift. Na een tijdje zal je hond het zeker door hebben. Alles voor een snoepje, toch?

Apporteren

Kan je hond netjes loslaten? En geduldig wachten? Top! Dan kunnen ze samen apporteren. Een leuk spelletje voor je kind en een uitdaging voor je hond: twee vliegen in één klap.

Is je hond nog niet zo goed in apporteren? Gaat hij er niet achteraan? Of geeft hij het speeltje niet terug? Laat je kind met brokjes gooien. Bijna alle honden zullen wel voor het snoepje gaan. Net zo leuk!

Enkele tips

 1. Houd je kinderen altijd onder toezicht als ze met je hond spelen. Zo blijft het voor iedereen leuk.
 2. Begin eerst samen en leer je kind goed aan hoe het moet.
 3. Pas de spelletjes aan naargelang de leeftijd van je kind, maar ook naar het temperament, karakter, de leeftijd, voorkeuren,… van je hond.
 4. Kies je materialen goed. Zeker als je hond graag dingen stuk bijt of opeet. De pret-fles kan dan bijvoorbeeld scherpe randjes krijgen.
 5. Controleer de materialen regelmatig op scherpe randjes, enz.
 6. Bouw de spelletjes rustig op zodat je hond snapt wat de bedoeling is. 
 7. Je kan de spelletjes stapsgewijs moeilijker maken. Let er wel op dat je je hond uitdaagt, maar niet frustreert.
 8. Beloon je viervoeter als hij het goed doet.
 9. Help als ouder als je ziet dat het nodig is.
 10. Let op met meerdere honden in huis en snoepjes.

De voordelen

Even quality time met jou, de hond en natuurlijk ook je kids. Want wat is er nu leuker dan samen uitzoeken waar je je beestige vriend plezier mee doet?

Ook zijn spelletjes doen een leuke manier om gehoorzaamheid te trainen op een leuke, niet saaie manier. Laat je hond eerst even zitten, voor je het balletje of snoepje weggooit. Ook het vertrouwen van jouw kind zal toenemen. Hoe fijn is het niet om te zien dat je iets vraagt van je viervoeter en deze dat ook werkelijk doet?

Je hond is daarnaast ook moe en voldaan na een leuke activiteit. En je kind misschien, hopelijk, ook?

Aahzo moet dat?

Wil je meer weten over de relatie tussen mens en dier in de breedste betekenis? We delen graag onze ervaring en expertise met jou. Zo zijn er lezingen en workshops over dierwelzijn. Wat denk je van workshops op scholen? Of lezingen over huisdieren en kinderen/baby’s?

Wil je graag meer weten? We geven regelmatig lezingen, dus houd zeker onze agenda in de gaten!

Nieuwsbrief

 

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP