• Vrijwilliger worden: Kwispels in de Klas

Vrijwilliger worden: Kwispels in de Klas

[ 09-06-2021 ]

Jong geleerd is oud gedaan, daar zijn we bij AAP van overtuigd. Daarom trekken we met onze workshop Kwispels in de Klas naar Antwerpse lagere scholen. We trakteren de leerlingen op een interactieve sessie over honden, mét een kwispelende assistent.

Jaarlijks mogen we dankzij steun van de stad een aantal gratis workshops geven in Antwerpse basisscholen. We willen hierbij de leerlingen handvaten geven om beter om te gaan met honden, of ze nu bang zijn of juist overenthousiast. Zo maken ze op een positieve manier kennis met onze viervoeters. Door hen allerlei beestige weetjes bij te brengen en hen de lichaamstaal van honden te leren lezen, kunnen ze op een juiste manier reageren als ze een hond tegenkomen. Zo kunnen we samen zorgen dat er minder bijtincidenten gebeuren.

De workshops

Eerst kunnen de bange kinderen een beetje de kat – of hond? - uit de boom kijken terwijl we vertellen over de verschillende soorten honden en wat ze voor mensen kunnen betekenen. We bedenken samen hoe je het best voor je hond kunt zorgen en wat ze nodig hebben om gelukkig te zijn. Onze pluizige assistenten laten met hun kwispels meteen al zien blij ze worden van alle dingen die we uit onze educatieve koffer tevoorschijn toveren!

Daarna focussen we op de lichaamstaal van honden: hoe zie je hoe een hond zich voelt? En hoe reageer je dan het beste? Dankzij onze vrijwilligers en hun honden kunnen we alles ook meteen oefenen. We sluiten de workshop af met een aai-momentje (uiteraard volgens de regels van de kunst) om onze kwispelende assistent te bedanken!

De Kwispels

We hebben een team van fantastische vrijwilligers en geweldige viervoeters die het voor ons mogelijk maken om de workshops op deze fijne en interactieve manier te organiseren. Baasje Vera geniet bijvoorbeeld samen met haar labradoodles Mona en Djazz van de schoolbezoeken: ‘Wat een supertof initiatief! De kinderen kijken, ruiken, voelen en luisteren naar alles van superenthousiaste Laurie hen over honden vertelt. Elke keer weer worden we hier blij van en Mona en Djazz blijven kwispelen.’ Ook de reacties van de kinderen zijn mooi, grappig en soms zelfs ontroerend wanneer ze hun angsten overwinnen en de hond toch durven te aaien.

Omdat onze sessies razend populair zijn, zijn we steeds op zoek naar baasjes en honden die ook zin hebben om mee te gaan naar school. Zie jij dat al helemaal zitten? En denk je dat jouw hond ook helemaal happy zal zijn in een klas vol kinderen? Wie weet vergezel je ons komend schooljaar dan wel voor een workshop Kwispels in de klas!

Iets voor jou en je hond?

Op zich komen alle honden in aanmerking, er zijn geen beperkingen qua ras of grootte. Wat we wél belangrijk vinden is de leeftijd: puppy’s tot 1 jaar laten we graag nog even ongedwongen de wereld ontdekken. In een klassetting zijn er zo veel prikkels, dat een hele sessie voor hen meestal wat te lang en intens is. Ook honden vanaf 8 jaar gunnen we een rustige oude dag.

Verder is het enige criterium dat je hond geniet van het contact met mensen, en dat ze stressbestendig zijn. We moeten namelijk soms wel eens een volle speelplaats oversteken of door een gang wanneer de bel net gaat.

Zie je het al helemaal zitten? Dan maken we heel graag eerst eens kennis met jou en je viervoeter. We krijgen zo al een eerste indruk van hoe je hond contact maakt met mensen, we zien hoe snel hij zich ergens op zijn gemak voelt en we kunnen ineens de praktische kant nog even bespreken.

Als we denken dat je hond op zijn gemak zal zijn in een klas en graag onze assistent wil zijn, nodigen we jullie uit om een sessie mee te doen naast een geroutineerde hond. Tijdens de workshop kunnen we dan zien of je hond in een schoolcontext nog steeds ontspannen en vrolijk is, en geniet van het contact met de kinderen. Dankzij de aanwezigheid van de andere hond hoeven we ook niets te forceren als jouw hond liever eerst observeert, of kun je zelfs even buiten stappen als je merkt dat de schoolomgeving toch wat te veel is voor je hond.

Wanneer alles goed verlopen is en zowel jij als je hond genoten hebben van de sessie, dan kunnen jullie de volgende keer zonder andere hond mee. De planning ligt ruim van tevoren vast, zodat je zelf kunt bekijken welke workshops je kunt meedoen.

Begint het al te kriebelen om samen met je hond mee te gaan naar de klas? Stuur een mailtje naar laurie@aapvzw.be en dan bezorgen we je graag meer informatie!

Nieuwsbrief

 

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP