• Help, mijn hond valt uit aan de lijn!

Help, mijn hond valt uit aan de lijn!

[ 02-09-2020 ]

Vindt jouw hond het moeilijk om andere honden te passeren op straat? Gaat het steevast gepaard met gegrom, geblaf en veel gedoe? Dat is niet alleen lastig voor jou en je hond, maar het kan ook gevaarlijke situaties opleveren.

Uitvallen aan de lijn is een duidelijk signaal van je hond dat hij het moeilijk heeft in die situatie. De oorzaken kunnen variëren van angst tot frustratie. Tijdens elke ontmoeting stijgt het stressniveau, zowel van je hond als van jou.

Na een tijdje begint dit gedrag zo door te wegen, dat je misschien je wandelingen al bent beginnen aanpassen door een andere route of een ander moment te kiezen. Toch kun je andere honden nooit helemaal uit de weg gaan.

De juiste aanpak

Misschien heb je ook al verschillende technieken geprobeerd om het uitvallen te stoppen. Het moeilijke is echter dat onder het gedrag ook een emotie schuilgaat. Als we verkeerd reageren, is er een kans dat we die onderliggende emotie gaan versterken. Beeld je bijvoorbeeld eens in dat je hond blaft en gromt omdat hij bang is voor andere honden. Als je hem straft voor zijn reactie, onthoudt hij nog een extra negatieve ervaring met een vreemde hond. Of als je hem als waarschuwing al een snok aan de leiband geeft bij het zien van een tegenligger, leert hij dat een andere hond sowieso niet veel goeds voorspelt. Op deze manier werk je de negatieve spiraal in de hand en gaat het van kwaad tot erger.

Ook negeren is geen goed idee. De opluchting die je hond voelt als de voorbijganger uit het zicht is, werkt als een beloning. Bovendien kan dit gedrag gevaarlijke situaties creëren voor jou, je hond en anderen.

Beter is om te vertrekken vanuit een positieve aanpak. In plaats van je hond te straffen voor ongewenst gedrag, kun je hem beter belonen voor alles wat je wél graag wil zien. Zo leer je hem een alternatief aan, en kan hij inzien dat wandelen niet stressvol hoeft te zijn, en dat lang niet alle vreemde honden kwaad in de zin hebben. Haal de favoriete snoepjes dus maar al boven ?

Snoepjes strooien

Met het commando ‘vooruit’ maak je een soort ‘Hans en Grietje’-spoor om je hond te helpen de juiste keuze te maken. Je wijst vooruit en strooit met diezelfde hand een aantal snoepjes in de juiste richting. Je hond zal zijn neus volgen, en zich minder op de andere hond concentreren. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je dit goed opbouwt, om te vermijden dat je hond per ongeluk toch in de fout gaat.

Wil je hier graag meer over weten? Schrijf je dan in voor de Beestige Buitenlessen, waar je onder professionele begeleiding leert hoe je deze oefening stapsgewijs aan je hond kunt aanleren. Kun je er niet bij zijn, of leer je liever vanuit je zetel? Dan zijn de online lessen echt iets voor jou! En voor de hondenbaasjes die graag 1-op-1-begeleiding hebben, bieden we ook advies op maat aan. Zo helpen we je weer op weg naar een ontspannen wandeling!

Nieuwsbrief

 

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP