#podcast22: Jachttraining
[ 16-03-2021 ]Jachttraining is een hondensport die nauw aansluit bij de talenten en noden van onze viervoeters. Het is prachtig om te zien hoe honden vol passie doen waar ze voor gemaakt zijn. Toch zijn er nog veel vooroordelen rond deze hondensport.
Sofie Callens geeft met Hondersteboven lessen jachttraining. Ze gaat steeds uit van positieve trainingsmethodes en kijkt voor elke hond waar de talenten liggen en op welke manier ze de hond kunnen motiveren om ook de uitdagende aspecten goed aan te leren. Zo vormen jager en hond een team dat perfect op elkaar ingespeeld is.
Dingen die we je graag meegeven:
#1 Waarom jachttraining?
Eeuwen geleden was de mens afhankelijk van de jacht voor zijn eten. Er werden speciale rassen gekweekt die ingezet werden voor de specifieke onderdelen van de jacht. Vandaag de dag hoeven we alleen nog in de supermarkt te jagen, en mogen die jachthonden bij ons mee in huis leven. Dat wil echter niet zeggen dat ze hun talent en passie plots kwijt zijn. Jachttraining is een mooie manier om tegemoet te komen aan de behoeftes van je hond. Ze zijn er letterlijk voor gemaakt!
Wist je trouwens dat jagen soms noodzakelijk is om het evenwicht in de natuur te behouden? Zo kan een teveel aan everzwijnen bijvoorbeeld schade berokkenen aan bepaalde planten, of gevaarlijke situaties veroorzaken in het verkeer. Jagers werken met respect voor de natuur, en houden daarom ook quota aan voor diersoorten, zodat het natuurlijk evenwicht niet verstoord wordt.
#2 Aspecten van de jacht
De jacht bestaat uit verschillende aspecten. De voorjager en zijn of haar hond zorgt ervoor dat het wild gevonden wordt. Zij vertrouwen volledig op elkaar. Commando’s worden gegeven met fluitsignalen of handgebaren. De jager schiet uiteindelijk het wild.
Verschillende types honden blinken uit in verschillende taken:
Staande honden lopen vooruit in een brede zigzag (het zogenaamde ‘rivieren’) en blijven staan als ze wild gevonden hebben. Spaniels volgen een soort vlinderpatroon, en stoten het wild meteen op als ze het vinden. Retrievers wachten aan de zijlijn tot ze de buiten mogen apporteren en terugbrengen.
Het is dus belangrijk te ontdekken waar de talenten van jouw hond liggen om hem goed te kunnen inzetten.
Je hond leert eerst alle stukjes apart, van de commando’s tot het apporteren. Daarna worden er verschillende situaties nagebootst om te oefenen, steeds een beetje moeilijker: met een schot erbij, een blinde apport,…
#3 Jachttraining voor elke hond
Ook al zijn sommige rassen geboren jachthonden, álle honden kunnen het tot zekere hoogte leren. Ze genieten bovendien zo van de activiteit dat ze op een toffe manier ook heel wat gehoorzaamheid bijleren, terwijl hun motivatie heel hoog blijft. Bovendien zijn die basiscommando’s ook in het dagelijks leven heel handig: je hond laten terugkomen of stoppen op een signaal kan letterlijk levensreddend zijn. Daarnaast geeft het je als eigenaar meer inzicht in het gedrag van je hond en begrijp je misschien ineens beter waarom je retriever een hele dag met zijn speeltje in zijn bek rondloopt.
Jachthonden zijn natuurlijk echt gemaakt voor deze sport en voelen die passie ervoor. Je hoeft niet bang te zijn dat jachttraining het jachtinstinct zal aanwakkeren, want dat is er sowieso al. Het zorgt er wel voor dat je als eigenaar meer inzicht en controle hebt over dat instinct.
Als je als baasje een beetje gruwelt van het idee van een dood dier te moeten aanpakken, is het misschien fijn om te weten dat je ook jachttraining kan doen zonder dieren te doden: de jacht wordt dan gesimuleerd met dummy’s, geluiden, …
Heb je interesse om met je hond jachttraining te gaan doen? Zoek dan eerst uit voor welk onderdeel van de jacht je hond gemaakt is. Ga dan eens met verschillende trainers praten en probeer het gewoon eens!
Dit vermeldden we:
- Coaching en training bij Sofie: Hondersteboven
- Clicker gundog van Helen Philips
- Retrieving for all occasions – Elsa Blomster Lena Gunnarsson
We hopen dat deze aflevering je geïnspireerd heeft om op zoek te gaan naar de kwaliteiten die jouw hond geërfd heeft? Deel je ervaring via Facebook, Instagram of mail.
Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder: