#podcast21: Natuurgeneeskunde voor dieren

[ 02-03-2021 ]

Voor sommigen klinkt natuurgeneeskunde misschien nog een beetje zweverig, terwijl anderen helemaal overtuigd zijn van het positieve effect ervan. Voor dieren zijn er ondertussen ook verschillende manieren in de alternatieve geneeskunde om je dier gezond, gelukkig en in balans te houden.

Caroline Spek is gediplomeerd natuurgeneeskundige en ondersteunt in haar praktijk honden, katten en paarden in hun natuurlijk zelfgenezend vermogen. In haar adviezen kijkt ze naar hoe het dier op een zo natuurlijk mogelijke manier weer in balans kan komen. Ze vertelt ons graag welke therapieën er bestaan om je dier weer in balans te brengen.

Dingen die we je graag meegeven:

#1 Wanneer ga je naar een natuurgeneeskundige?
Mensen komen bijvoorbeeld bij alternatieve geneeskunde terecht nadat ze bij de dierenarts geweest zijn en het probleem toch blijft bestaan. Ook kan holistische geneeskunde heel mooi aanvullend werken op reguliere geneesmiddelen. Het kan ervoor zorgen dat er bijvoorbeeld lagere dosissen nodig zijn of dat je sneller resultaat ziet.

Voor dieren in de groei of in de sportwereld kan natuurgeneeskunde ook preventief al veel betekenen, door bijvoorbeeld te kijken naar de beste voeding voor je dier of verschillende massagetechnieken. Het fijne aan dieren is natuurlijk dat ze niet kunnen doen alsof, het is dus snel duidelijk of een bepaalde therapie werkt voor jouw dier.

#2 Wat is wat?
Onder natuurgeneeskunde vallen een aantal verschillende therapieën.

Bij aromatherapie worden essentiële oliën ingezet die ons oerbrein aanspreken. De olie wordt op een keramisch steentje of lapje stof aangeboden, zodat het dier zelf kan kiezen om ernaar toe te gaan. Voor katten is dit minder geschikt, omdat hun lever de oliën niet afbreekt, waardoor gifstoffen zich opstapelen.

Fytotherapie werkt met de geneeskracht van (verse) kruiden, waar je een pakking of thee van kunt maken of door het voer kunt mengen.

Celzoutentherapie werkt celregulerend en opbouwend. Zulke zouten, zoals magnesium, worden snel opgenomen en kunnen veilig gebruikt worden in combinatie met medicatie.

Bachbloesems werken op het neurologische systeem en kunnen helpen bij gedragsproblemen. De bekende Bach Rescue Remedy werkt bijvoorbeeld goed als noodoplossing voor paniekmomenten bij je dier. Een mix op maat van jouw dier kan heel goed ondersteunen in verschillende situaties.

Ook sommige massagetechnieken kunnen heel goed ondersteunen. De handgrepen van TTouch ® kunnen bijvoorbeeld je dier alvast opwarmen voor de sport. Bovendien is zo’n massage een heel fijn moment voor de band met je dier.

#3 Thuis aan de slag
Wil je graag zelf eens zien hoe natuurgeneeskunde je dier kan ondersteunen? Dan raden we je eerst en vooral aan om een goed geschoolde professional te zoeken die je daarin kan begeleiden, zodat je echt op maat van je dier kunt werken. Zij hebben inzicht en kennis in welke therapie je veilig kunt inzetten en op welke manier.

Wil je zelf aan de slag? Probeer dan eerst al eens goed naar je dier te kijken en te zien of je nog ergens tegemoet kunt komen aan de natuurlijke noden. Zo houden paarden bijvoorbeeld erg van spelen en speuren, en staan ze niet graag 23u op stal.

Verder kun je kijken hoe je huisdier reageert op essentiële oliën door een drietal verschillende geuren aan te bieden op een lapje stof op een keramisch geursteentje. Kies olie van goede kwaliteit en zorg dat je dier er ook altijd van weg kan gaan. Voor katten gebruik je beter geen essentiële oliën.

Ook kun je je dier masseren volgens de TTouch ® methode. Het zorgt voor een verbindingsmomentje met je dier, waardoor je beter kunt aanvoelen hoe ze in hun vel zitten. Zo’n massage kan zelfs een echte beloning worden.

Dit vermeldden we:

We hopen dat deze aflevering laat zien dat je soms verder op zoek mag gaan naar oplossingen? Deel je ervaring via Facebook, Instagram of mail.

Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP