#podcast23: Waarom een diervriendelijk zwerfkattenbeleid nodig is
[ 30-03-2021 ]Wist je dat dankzij onder andere GAIA elke Vlaamse gemeente een diervriendelijk zwerfkattenbeleid moet voeren? En dat iedereen in België verplicht is om zijn huiskat onvruchtbaar te laten maken? Belangrijke stappen om ervoor te zorgen dat er meer balans komt in het aanbod van katten in asielen en het aantal adoptanten.
Ann De Greef is mede-oprichtster van GAIA en komt al meer dan twintig jaar op voor dierenrechten. Waarschijnlijk ken je de grote campagnes wel om het publiek bewust te maken van de situatie in de intensieve veeteelt en de slachthuizen, maar GAIA doet nog veel meer: ze gaan naar scholen om jongeren te sensibiliseren, ze helpen grote merken en bedrijven om een diervriendelijker aankoopbeleid te voeren, en lobbyen in de politiek voor een betere wetgeving rond dierenwelzijn. In deze aflevering vertelt ze ons niet alleen wat het zwerfkattenbeleid juist inhoudt, maar ook hoe je zelf invloed kunt uitoefenen.
Dingen die we je graag meegeven:
#1 Wat houdt het zwerfkattenplan juist in?
Vlaamse gemeenten zijn verplicht om een diervriendelijk zwerfkattenbeleid te voeren. Dat houdt in dat ze de katten vangen, onvruchtbaar maken en terugzetten. Deze katten krijgen een knipje in hun oor, zodat ze bij de volgende actie niet opnieuw door de stress van het vangen en het dierenartsbezoek hoeven te gaan.
Ook moeten er schuilplekken en eten voorzien worden. Vaak wordt er met een voederpas gewerkt, zodat alleen bepaalde vrijwilligers eten mogen geven en er niet zomaar overal eten verschijnt dat andere dieren zoals ratten kan aantrekken.
#2 Wat kun jij doen voor zwerfkatten?
Is er een kat zonder baasje in je buurt? Contacteer dan eerst je gemeente om wat de volgende stappen zijn om de kat zo snel mogelijk te steriliseren. Verder kun je de kat eten (blijven) geven. Als er daardoor conflicten ontstaan met je eigen katten, kun je hen ergens anders voeren.
Daarnaast wordt de zwerfkattenpopulatie op een andere manier beperkt, namelijk door de nieuwe wet die sterilisatie van huiskatten verplicht. Als eigenaar moet je je kat dus onvruchtbaar laten maken, laten chippen en registreren. Zwerfkatten zijn namelijk het resultaat van huiskatten die jarenlang ‘hun ding mochten doen’, waardoor er jaarlijks veel meer katten in het asiel belanden dan dat er adoptanten zijn. De nieuwe wetgeving wil die balans herstellen, en het verschil wordt ondertussen al voelbaar. Een aantal gemeenten geeft hun inwoners hiervoor trouwens een duwtje in de rug met een premie.
#3 Wat kun je doen voor andere dieren?
Ook voor andere dieren kun je het verschil maken. Als consument stem je met je portemonnee: de keuzes die jij maakt in de supermarkt hebben echt invloed. Laat producten zoals bont dus gewoon liggen, en check voor bijvoorbeeld vlees en eieren de herkomst.
Daarnaast kun je ook bedrijven rechtstreeks aanschrijven als je het ergens niet mee eens bent. Bij een groot bedrijf als McDonald’s worden zulke meldingen heel serieus genomen, zeker als er meerdere mensen de moeite nemen om hen daarover te contacteren.
Dankzij de nieuwe app van GAIA kun je trouwens in een paar klikken je stem laten horen in petities, mails of belacties.
Dit vermeldden we:
- De website van GAIA
- De GAIA-app
- De campagne over zwerfkatten
- Krijgen we de volgende pandemie op ons bord?
We hopen dat deze aflevering je geïnspireerd heeft om als dierenliefhebber te weten dat jouw keuzes belangrijk zijn? Deel je ervaring via Facebook, Instagram of mail.
Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder: