#podcast25: Creatief lesgeven

[ 27-04-2021 ]

Soms lijkt het trainen met je hond een ware opdracht. Wanneer je hond een handleiding heeft, wanneer het weer tegenzit of wanneer je het even heel druk hebt. Maar kan trainen niet ook gewoon leuk en ontspannend zijn?

Judith Lissenberg is journaliste en auteur, en vooral één van de meest bekende hondentrainers van Nederland. Ze geeft trainingen en workshops rond creatief lesgeven voor instructeurs en eigenaars, om zo hondentraining weer leuk te maken. In deze podcast geeft ze ons inzichten en inspiratie mee om zelf mee aan de slag te gaan.

Dingen die we je graag meegeven:

#1 Creatief lesgeven
Les volgen op een hondenschool is niet voor iedereen even makkelijk. Je voelt misschien druk vanuit je omgeving of vanuit jezelf, je ziet rond je allemaal honden die schijnbaar probleemloos meedoen, en je moet je soms best kwetsbaar opstellen tijdens een oefening. Bovendien wordt er soms gewerkt volgens een bepaald stramien om een oefening aan te leren, terwijl voor jouw hond een andere manier misschien veel beter werkt.

Bij creatief lesgeven ligt de nadruk vooral op plezier. Door vrolijke materialen en kleuren krijg je meteen zin om mee te doen, en stap je dus ook met een heel ander gevoel de training in.

#2 Circushond?
Op het eerste zicht lijken de oefeningen tijdens een creatieve training misschien losse trucjes, maar je leert eigenlijk vooral kijken wat er gebeurt, zodat je je training kunt bijsturen en leert zien wat je hond nodig heeft om het goed te kunnen doen.

Sommige oefeningen zijn ook opstapjes om iets aan te leren wat makkelijk is in het dagelijks leven, bijvoorbeeld de neus in een feesthoedje steken als voorbereiding op muilkorftraining, of ‘pootjes op’ om erna ook te leren om de pootjes ergens af te halen (de zetel, de tafel, je nette broek…). Serious fun dus!

#3 Naar een hoger niveau
Een valkuil van de toffe trainingen is dat je blijft steken op een bepaald niveau en het niet lukt om de norm te verhogen of snoepjes af te bouwen. Daarom kan een mix van verschillende trainingsmethodes heel waardevol zijn. Zo blijf je zelf ook je trainingsskills verbeteren. Daarnaast is het ook fijn om een mentor te hebben: iemand met wie je kan sparren en aan wie je je kan spiegelen. En een laatste tip: durf fouten te maken en gek te doen, want daarvan kun je zo veel leren.

Dit vermeldden we:

We hopen dat deze aflevering je anders mag laten kijken naar het trainen van jouw hond, of honden in het algemeen? Deel je ervaring via Facebook, Instagram of mail.

Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP