#podcast19: Gezonde voeding voor je hond

[ 02-02-2021 ]

Ook bij je hond gaat liefde door de maag. Maar hoe zorg je ervoor dat je beste vriend de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt? Waar moet je op letten bij de keuze van voer? En wat geef je beter niet?

Van brokken tot vers vlees en tafelrestjes: wat mag je hond eigenlijk allemaal eten?Voedingsdeskundige Sara van Prins Petfoods vertelt ons in deze aflevering hoe we onze viervoeters kunnen voorzien van een smakelijke én gezonde maaltijd.

Dingen die we je graag meegeven:

#1 De beste voeding voor je hond
Om er zeker van te zijn dat je hond alle nodige voedingsstoffen (eiwitten, vetten, mineralen, koolhydraten en vitamines) binnenkrijgt, kies je voor een ‘complete’ voeding. Er zijn verschillende soorten, van krokant gebakken brokjes, tot persbrokken en (diepgevroren) vers vlees. Wat je je dier geeft, is afhankelijk van een aantal factoren: het type hond, het activiteitsniveau en de leeftijd. Natuurlijk is ook jouw eigen situatie belangrijk: wat is je budget? Wat is er haalbaar? Kijk ook naar je dier: welk voer kreeg je hond al eens, wat vond hij lekker en waar deed hij het goed op?

Puppy’s hebben extra energie nodig om te groeien en te ontwikkelen. Puppyvoer is hierop aangepast. Wanneer je pup uitgegroeid is, rond de leeftijd van 1 jaar, kun je best overschakelen om overgewicht te vermijden. Voor seniorhonden van 8 jaar en ouder is het voer vooral verrijkt met supplementen die hen kunnen ondersteunen in het ouder worden.

Voor honden met overgewicht is er speciaal voer met meer vezels en minder vetten. Zo voelen ze zich toch voldaan. Overgewicht kan namelijk onder andere zorgen voor gewrichtsproblemen en suikerziekte. Als je hond op dieet is, kun je best de porties zorgvuldig afwegen en snackjes en snoepjes helemaal weglaten. Je kunt ook de dagportie verdelen over meerdere eetmomenten. Om je hond trager te laten eten bied je het eten aan in voederpuzzels of anti-schrokbakken, of verstop je de brokjes in huis. Zo voelt je viervoeter zich langer voldaan en neemt hij de voedingsstoffen beter op. Natuurlijk is het ook belangrijk om voor voldoende beweging te zorgen. Bouw dit langzaam op, zodat het lichaam van je hond daaraan kan wennen.

#2 Extraatjes
Natuurlijk verwen je je beste vriend graag met iets lekkers, maar tafelrestjes zijn meestal niet zo’n goed idee: in sauzen zitten veel vetten, en sommige ingrediënten zijn niet zo gezond voor honden. Bovendien zijn dit extraatjes die ook meetellen als dikmakers. Kauwbeentjes tellen trouwens ook als snack. Geef dit dus met mate en altijd onder toezicht. Staat je hond op dieet? Dan kies je misschien beter een Nylabone, waarop hij lekker kan kauwen zonder calorieën.

Alternatieven voor beloningen tijdens de training zijn de gewone brokjes van de dagportie die je bewaart in een doos met een pensstaaf, dan ruiken ze extra lekker. Je kunt ook een beloningstube gebruiken met een smakelijke pasta erin. Of knip of breek je normale beloningssnoepjes in hele kleine stukjes. Sara gebruikt zelf appel en wortel, perfecte snackjes omdat honden niets opnemen uit rauwe groenten en fruit. Of beloon eens met een tof spelletje, waarmee je meteen ook jullie band versterkt!

#3 Liever niet
Een aantal dingen zijn echt niet goed voor een hond. Zo zorgen chocolade of koffie ervoor dat het lichaam op hol slaat, soms met dodelijke gevolgen. Ook alcohol en mensenmedicatie zijn erg slecht voor honden. Daarnaast zijn er nog een aantal voedingswaren die lekker zijn voor mensen, maar schadelijk voor honden: ui, knoflook, prei, bieslook, macadamianoten, avocado, druiven, rozijnen, krenten, brooddeeg en zoutdeeg. Ook de zoetstof xylitol in light-producten en kauwgom is heel ongezond voor onze viervoeters.

Dit vermeldden we:

We hopen dat deze aflevering mag helpen als je in de gang met hondenvoeding en -snacks staat? Deel je ervaring via Facebook, Instagram of mail.

Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP