#podcast13: Stressgevoelige honden

[ 27-10-2020 ]

Sommige honden ervaren veel stress. Wat zijn de stresssignalen van een hond? Hoe zie je of je hond overprikkeld raakt? Wat doe je best als je viervoeter geen rust meer kan vinden?

Daniëlla De Coster is gedragscoach voor honden en katten. Haar eigen hond Nala bleek heel gevoelig voor stress. Dat uitte zich in fysieke klachten, rusteloosheid, blaffen en trekken tijdens de wandeling, en het opeten van alles wat ze onderweg tegen kwam. Om haar beter te kunnen helpen, besloot ze zich te verdiepen in dit interessante onderwerp. Dankzij haar eigen ervaring merkt ze stress snel op bij de honden die ze begeleidt.

Dingen die we je graag meegeven:

#1 Wat is stress?
Stress hoort bij het leven. Het zet ons lichaam in gang om te reageren in gevaarlijke situaties. Als de stress lang aanhoudt, verstoren de stresshormonen allerlei processen in ons lichaam en zorgen zo voor gezondheidsproblemen zoals maag- en darmklachten, ontstekingen, huidproblemen of onvruchtbaarheid. Deze klachten zorgen op hun beurt weer voor stress, en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht die moeilijk te doorbreken is. 

Honden kunnen op heel verschillende manieren laten zien dat ze het moeilijk hebben in een bepaalde situatie, bijvoorbeeld door blaffen, hijgen, krabben, heel heftig reageren, onrustig zijn, graven, bevriezen…

#2 Welke factoren spelen een rol?
Er zijn allerlei factoren die invloed hebben op de stressgevoeligheid van je hond: het ras, de genen, de leefomgeving, …
Iets wat je zelf in de hand hebt is de socialisatie van je dier. Je puppy moet in zijn jonge leventje kennismaken met zo veel mogelijk verschillende situaties. Belangrijk is hierbij wel dat de associatie telkens positief moet zijn. Neem dus je tijd om je hond te leren wennen aan nieuwe dingen en kijk goed naar hoe hij erop reageert. Gun je pupje ook voldoende rust, zodat het de indrukken goed kan verwerken. Wist je dat een puppy 16-18 uur per dag moet rusten?

#3 Mijn hond heeft stress. Wat nu?
Uiteraard komen alle honden weleens een stressvol momentje tegen, en zo lang hun reactie niet problematisch is, hoef je niet meteen actie te ondernemen.
Merk je toch veel stresssignalen op?

  • Laat dan eerst je hond eens nakijken door de dierenarts. Vaak spelen pijn of ziekte een rol. 
  • Hou een dagboekje bij om inzicht te krijgen in bepaalde patronen. 
  • Vermijd moeilijke situaties. Dit maakt dat je hond kan rusten en herstellen, en erna weer openstaat om te leren. Help hem daarbij door bijvoorbeeld een kauwbeentje te geven. 
  • Leer je hond kennen en kijk goed wat hij aangeeft: wanneer aarzelt hij? Waarom doet hij iets? Elke hond is anders, dus het is fijn om te ontdekken wat jouw hond je wil vertellen. Soms is het dan ook fijn als er een professional met een objectieve blik meekijkt. Zij kunnen je ook vertellen wat jouw hond nodig heeft en hoe je zijn lichaamstaal kunt lezen.

En voor jezelf:

  • Aanvaard dat je hond misschien niet alles aankan en zich echt niet oké voelt in bepaalde situaties. Sommige dingen die je in je hoofd had zijn misschien toch te stressvol voor je hond. 
  • Het is niet erg om fouten te maken. Je kunt niet alles vermijden. Probeer dus vooral te leren van die momenten waarop het even minder goed ging.

Dit vermeldden we:

We hopen alvast dat stress geen bovenhand (meer) neemt in het leven van je hond. Deel je ervaring via Facebook, Instagram of mail.

Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP