#podcast14: Met je kat naar de dierenarts

[ 10-11-2020 ]

Voor veel katteneigenaars (en hun katten) is het een stresserende aangelegenheid: een bezoek aan de dierenarts. Wanneer je dat transportmandje eindelijk hebt gevonden, blijkt plots je kat spoorloos… In deze aflevering hoor je hoe je met een aantal kleine aanpassingen het dierenartsbezoek wat minder stressvol kunt maken voor jou en je kat.

Julie Houtmeyers is dierenarts en Cat Coach. Ze wist altijd al dat ze met dieren wilde werken. Als dierenarts houdt ze ervan om de oorzaak van een probleem te zoeken en om tijdens operaties heel nauwkeurig met haar handen te kunnen werken. Daarnaast merkt ze dat eigenaren vaak met vragen zitten rond het gedrag van hun dier. Dankzij haar opleiding tot Cat Coach kan ze baasjes ook begeleiden bij problemen die niet puur medisch zijn.

Dingen die we je graag meegeven:

#1 De transportmand
Katten houden van routine, voorspelbaarheid en controle. Wanneer je de transportmand maar 1x per jaar boven haalt, voelt dat helemaal niet veilig voor je kat. Laat daarom de mand standaard in huis staan, zodat het vertrouwd wordt.

De handigste transportmanden hebben meerdere openingen, of zelfs een bovenkant die er helemaal af kan. Zo hoeft je kat niet uit het mandje gesleurd te worden. Daarnaast is het fijn om een zacht dekentje met een vertrouwde geur in de mand te leggen, zodat je kat comfortabel zit en eventuele ongelukjes opgevangen worden. Een dekentje over de mand heen zorgt ervoor dat je kat tijdens de rit niet te veel prikkels krijgt.

Je kunt je kat ook trainen om in de mand te gaan. Bouw het stapsgewijs op en beloon je kat voor elke stap: in de buurt zijn van de mand, erin stappen, erin liggen, rustig blijven wanneer het deurtje even dicht gaat… Maak de transportmand extra aanlokkelijk met een zacht dekentje en geef je kat er af en toe snoepjes of eten om van de mand een vertrouwd nestje te maken.

#2 Bij de dierenarts
Ga in de wachtzaal van de dierenarts een beetje apart zitten en zet de transportmand op hoogte neer. Zo vermijd je dat je kat plots oog in oog staat met een andere kat of hond.

Leg tijdens de consultatie het dekentje dat over de mand lag, op tafel. Zo stapt je kat meteen op iets zachts en vertrouwds. Geef je kat de tijd om even te acclimatiseren. Het is fijn als ze steeds rustig en zacht wordt benaderd. Zo heeft ze het gevoel dat ze nog controle heeft, en zal ze minder tegenstribbelen.

Wist je trouwens dat katten meesters zijn in het verstoppen van pijn of symptomen. Neem daarom steeds contact op met je dierenarts wanneer je kat zich een beetje anders gedraagt. De kleinste verandering in gedrag (eetpatroon, vachtverzorging, extra aanhankelijk zijn of juist prikkelbaar) kan van betekenis zijn.

Sowieso is het een goed idee om jaarlijks met je kat naar de dierenarts te gaan (voor katten vanaf 11 jaar zelfs 2x per jaar). Naast de vaccinaties kan de dierenarts een klinisch onderzoek doen om oren, ogen en gebit na te kijken, en te luisteren naar hart en longen. Een urine- en bloedonderzoek geeft ook veel informatie. Bij een gezonde kat heb je zo een goede referentie, en anders kun je eventuele problemen vroegtijdig opsporen.

#3 Terug thuis
Door het bezoek aan de dierenarts ruikt je kat helemaal anders, waardoor je andere katten haar misschien niet meer herkennen. Dit kan zorgen voor heftige conflicten, waardoor onderlinge relaties echt kunnen beschadigen.

Als je meerdere katten hebt, zet je je kat dus best even apart in een kamer om weer op haar positieven te komen. Wrijf met een doekje eerst over de thuisblijvers, zodat je daarna de groepsgeur kunt overbrengen op je kat die is weggeweest. Zo ruikt ze weer lekker naar thuis.

Hou je katten ook nog een tijdje goed in de gaten wanneer je hen weer samen laat.

Moet je thuis nog medicatie geven aan je kat? Probeer ook dan rustig en ontspannen te werk te gaan. Meng pilletjes in eten dat sterk ruikt om de geur te camoufleren. Je kunt ze ook mengen met liquid snacks, of verstoppen in een kneedbaar snoepje. Geef het pilletje in een reeks met andere snoepjes, zodat het nog minder opvalt. Sluit af met een lekker bordje natvoer of een spelletje.

Dit vermeldden we:

We duimen dat deze tips van betekenis mochten zijn om het dierenartsenbezoek aangenamer te maken. Deel je ervaring via Facebook, Instagram of mail.

Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP