#podcast12: Animal Assisted Therapy

[ 13-10-2020 ]

Steeds meer therapeutische centra zien welke mooie effecten dieren kunnen hebben op de patiënten. Een dier kan inderdaad zorgen voor een andere dimensie in de behandeling. Maar hoe ga je als centrum te werk om zo’n project op te starten? En hoe zorg je ervoor dat alles op een verantwoorde manier gebeurt, met oog voor het welzijn van alle betrokkenen?

Katrien Vancoppernolle werkt als psychomotorisch therapeut in het psychiatrisch centrum Dr. Guislain in Gent. Ze begeleidt er mensen met een langdurige afhankelijkheidsproblematiek naar verandering via bewegingstherapie en lichaamsbewustzijn. Toen zij en haar collega’s tijdens een activiteit op een manege merkten wat voor effect de paarden hadden op hun patiënten, besloten ze om te onderzoeken hoe ze dieren op een meer planmatige manier in te zetten in de therapie. Ondertussen gaan ze wekelijks naar de manege en komt er twee keer per week een hond op bezoek.

Dingen die we je graag meegeven:

#1 Verschillende dieren
Bij Katrien op de afdeling begonnen ze met hippotherapie. De patiënten leren om het paard op een zachte manier te (bege)leiden, door hun lichaamstaal en door te verbinden met het paard. Het effect van hun eigen houding is meteen merkbaar bij het dier. De paarden helpen hen ook om te ontspannen. 

Met de honden bereiken ze meer mensen. Op de afdeling komen ze namelijk in contact met alle bewoners. Een viervoeter zoekt uit zichzelf het gezelschap en de aandacht van mensen op, en zorgt zo voor gezelligheid en veiligheid. Mensen durven vaak meer te vertellen aan een hond. Daarnaast werkt het leervermogen van honden heel inspirerend. Bewoners zien dat de hond nog steeds nieuwe dingen kan leren, en zijn zo zelf opnieuw gemotiveerd om hun gedrag te veranderen. 

Zelfs de twee honden hebben elk hun eigen sterktes: Patrasche is heel knuffelbaar, en Dahlan is onvermoeibaar en niet uit zijn lood te slaan als het op oefeningen aankomt. Ieder dier kan dus op zijn eigen manier prachtige dingen teweeg brengen.

#2 Bewust te werk gaan
Zowel voor het welzijn van de bewoners als dat van de dieren is het belangrijk om bewust te werk te gaan. De therapeuten hebben voor elke sessie een doel in hun hoofd en een plan waarmee ze dat willen bereiken. Op basis daarvan kiezen ze hoe ze die dag met het dier willen werken en wat de focus is: verbonden leiderschap, veiligheid, beweging, communicatie,… Vaak kunnen ze zo een thema veel makkelijker aansnijden. De oefeningen zijn dan een metafoor voor de uitdagingen in hun dagelijks leven. 

Daarnaast is het welzijn van het dier natuurlijk ook heel belangrijk. Als een dier veel stress-signalen vertoont, is het tijd om te bekijken of je het op een andere manier kunt aanpakken. Of misschien is de therapeutische setting toch iets te zwaar voor je dier. Ze nemen namelijk snel alle indrukken en emoties op, en dat kan best heftig zijn.

#3 Zelf een project opzetten
Het is geen goed idee om gewoon eens een dier mee te nemen op de werkvloer. Het is belangrijk dat je deze bezoeken kunt kaderen, zowel voor de patiënten als voor de dieren. Zoek vooral veel informatie op, zodat je geïnformeerd kunt starten. Bedenk van tevoren wat je doel is en wat je wil bereiken met het inzetten van dieren. Zorg daarnaast dat je voldoende knowhow in huis hebt. Volg bijvoorbeeld een goede opleiding. Katrien en haar collega’s kozen ervoor om ook alle betrokkenen te bevragen, zoals bijvoorbeeld het poetspersoneel. Zo weet je waar je op weerstand kunt stuiten. 

Je kan natuurlijk altijd eens je licht opsteken bij centra die al een therapeutisch programma rond dieren hebben opgezet.

Dit vermeldden we:

We hopen alvast dat je geïnspireerd bent om dit mooie werkveld professioneel te benaderen. Deel je ervaring via Facebook, Instagram of mail.

Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP