#podcast11: Wat heeft je kat allemaal nodig in huis?

[ 29-09-2020 ]

Wat heeft je kat allemaal nodig in huis? En hoe kun je zorgen dat al die spullen ook nog mooi staan in je interieur? Karin Weuts vertelt je graag hoe je je salontijger nog gelukkiger kunt maken en welke basics onmisbaar zijn voor elke katteneigenaar.

Karin Weuts is kattengedragsdeskundige. Toen ze merkte dat er weinig kattenspullen zijn die een aanwinst zijn voor je interieur, besloot ze zelf een winkel te openen met items waar zowel beestjes als baasjes blij van worden. Bij Purrfect Design kun je dus terecht voor prachtige spullen voor katten en honden, én voor professioneel advies voor je huistijger.

Dingen die we je graag meegeven:

#1 Toiletwensen
Katten doen graag pipi en kaka op een aparte bak. Dat betekent dat je verschillende kattenbakken moet voorzien (aantal katten + 1 extra). De bakken zet je best op een rustige plek die altijd toegankelijk is. Zorg ervoor dat de bak groot genoeg is (je kat moet er comfortabel in kunnen draaien) en haal het deurtje eruit. Het liefst hebben katten een dikke laag fijn en geurloos kattenbakzand. Voor jezelf is klonterend zand heel handig: zo kun je makkelijk 2x per dag de behoeften eruit scheppen.

#2 De kat krabt de krollen van de trap
Jouw woning is het bos van je kat. Onze salontijgers hebben dus een aantal verschillende plekken nodig om te krabben. Die plaats je langs de looproutes en op plekken waar ze veel vertoeven. Als je meerdere katten hebt, zorg je best ook voor extra krablocaties. Geef je kat de keuze tussen horizontale en stevige verticale krabmogelijkheden die groot genoeg zijn voor je kat om zich helemaal uit te rekken. Je kunt gaan voor de traditionele palen, voor een stijlvolle design-oplossing, of je kunt zelf creatief aan de slag met sisal en karton om je meubilair te beschermen.

#3 Spelen en sporten
Katten jagen graag, zelfs als ze hun buikje al rond gegeten hebben. Las dus een aantal keer per dag korte spelmomentjes in, waarin je ze laat jagen en rennen. Probeer dit in te bouwen in je routine, zodat je het blijft volhouden.

Veel katten zijn te verleiden met een simpele kurk, een propje of een balletje. Echt onweerstaanbaar zijn de speelhengels, waarbij de prooi bijna levensecht is en het jachtinstinct meteen triggert. Ook puzzelen vinden veel katten geweldig. Je kunt bijvoorbeeld de dagelijkse brokjes verstoppen in huis of aanbieden in een voerpuzzel of een doos met propjes. Bovendien helpt dit ook om gulzige katten langzamer te laten eten.

Dit vermeldden we:

We hopen alvast dat je geïnspireerd bent om je interieur en de behoeften van je kat op elkaar te gaan afstemmen. Deel je ervaring via Facebook, Instagram of mail.

Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP