#podcast10: Een geladen term in de hondenwereld: dominantie

[ 15-09-2020 ]

Een geladen term in de hondenwereld: dominantie. Doen onze honden wat ze doen omdat ze de baas willen zijn? Sedrick Vangronsveld neemt ons mee naar de oorsprong van de dominantietheorie. Hij legt uit wat het inhoudt en waarom je volgens de laatste wetenschappelijke inzichten je hond tekort doet als je het gedrag vanuit de dominantiemodel zou interpreteren.

Sedrick Vangronsveld is dierenartsassistent, gedragsdeskundige voor honden en oprichter van Kwispeltherapie. In zijn vroege leven leerde hij honden opvoeden volgens de regels van het dominantiemodel, maar de inzichten die hij kreeg tijdens zijn studies dierenzorg en Applied Animal Behaviour zorgden voor hem voor een kantelpunt. Nu begeleidt hij eigenaars naar een betere band met hun hond met een beloningsgerichte aanpak en deelt hij zijn kennis in zijn blogs.

Dingen die we je graag meegeven:

#1 Wat is dat dominantiemodel nu juist?
Volgens de dominantietheorie is een hond de hele tijd bezig om de hoogste in rangorde te worden. De eigenaar zou dat moeten onderdrukken door bijvoorbeeld eerst te eten of binnen te gaan, altijd te winnen bij een spel, en soms zelfs door zich fysiek altijd hoger dan de hond te plaatsen of door agressieve technieken. Helaas worden deze verouderde standpunten nog op heel wat plekken verkondigd. Veel eigenaars voelen echter al instinctief dat dit niet de manier is waarop ze met hun beste vriend om willen gaan.

#2 Wat zegt de wetenschap?
Het eerste onderzoek dat de grondslag legde voor de dominantietheorie werd gedaan bij wolven in gevangenschap. Deze wolven waren geen familie van elkaar en zaten bij elkaar op een kleine oppervlakte. Nieuwe onderzoeken op wolven in het wild bevestigden wel dat er steeds een koppel wolven de leiding heeft in een groep, maar dat bleken steeds de ouderdieren te zijn van de rest van de groep. Zij begeleiden hun pups naar volwassenheid. 

En honden zijn natuurlijk geen wolven. Bij studies op verwilderde hondengroepen in verschillende landen blijkt dat honden eigenlijk heel losse sociale verbanden hebben en geen duidelijke groepsstructuur hebben. Ze gaan er steeds alleen op uit op zoek naar eten en komen maar sporadisch samen. Ze hebben ook heel weinig vijandige interacties. Helemaal anders dan wolven dus.

#3 Wat dan wel?
Uit onderzoek blijkt dat beloningsgericht opvoeden en trainen even goede resultaten boekt als straffen, en soms nog beter: honden leren sneller en ervaren minder stress. Bovendien zijn sommige straffen heel pijnlijk voor de hond en zorgen ze op langere termijn voor een grotere kans op agressie en gedragsproblemen.

Beloningsgericht opvoeden komt dus het welzijn van je hond en jullie band ten goede. Zo kun je een relatie aangaan met je viervoeter die gebaseerd is op respect en samenwerking.

Dingen die we vermeldden:

Vond jij het ook zo interessant om deze wetenschappelijke inzichten te horen? Bekijk je het gedrag van je hond nu ook helemaal anders? Of ben je vast van plan om voortaan vanuit samenwerking te trainen? Heb je een vraag? Laat het ons dan zeker weten! Je vindt ons op Facebook, Instagram of stuur een mail.

Wil je als eerste op de hoogte zijn wanneer er een nieuwe aflevering 'Recht voor de rAAP' online staat? Abonneer je dan via één van je favoriete kanalen hieronder:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP