#podcast09: Een diervriendelijk beleid in je stad

[ 01-09-2020 ]

Een diervriendelijk beleid hebben in je stad? Dat is waar wij bij AAP voor tekenen. Wat doet een schepen van dierenwelzijn? En wat heeft de stad Mechelen al gedaan voor hun dieren? Vicky Vanmarcke vertelt je hier graag meer over.

Vicky Vanmarcke is schepen van mobiliteit, burgerzaken, dienstverlening, maar ook van dierenwelzijn in de Stad Mechelen. Ze heeft al jaren een grote liefde voor dieren. Haar missie als schepen? Een diervriendelijk(er) beleid in Mechelen. Zelf heeft Vicky twee katten. De ene een echte raskat, de andere uit het asiel. Een schattig duo dat nu onafscheidelijk is.

Dingen die we je graag meegeven:

#1 Jouw (huis)dier staat op nummer 1 in Mechelen
Wist je dat Vicky Vanmarcke voor geluidsarm vuurwerk wil gaan? Ze begrijpt dat dit voor velen een gevoelig én emotioneel onderwerp is. Want wat is Oud op Nieuw zonder deze prachtige lichtshows die je vanuit je eigen tuin kunt zien met een glaasje bubbels? Toch hebben veel dieren hier schrik van. Zo ontsnappen er jaarlijks paarden, honden,… Daarom wil Vicky geluidsarm vuurwerk. Zo heb jij toch nog jouw lichtshow én help jij de baasjes en hun bange diertjes. En wat denk je van een hondenweide in elke wijk? En een echte hondenvijver? Vicky zet jouw (huis)dier op de 1ste plaats.

#2 Alle bee(s)tjes helpen
Vicky wil als schepen ALLE beestjes helpen. Wat denk je van een bijenweide? De week van de bij? En een bijenhotel? Zo wil ze specifieke gebieden ombouwen voor de bijenpopulatie. Wist je dat ze bijvoorbeeld een bijenhotel wil inrichten op een stadsgebouw in Mechelen? Hierbij wil ze samenwerken met verschillende scholen. Technische geschoolde leerlingen bouwen het bijenhotel bijvoorbeeld, e.d. Zo draagt iedereen zijn steentje bij en werk je samen als stad aan een beter dierenwelzijn.

#3 Dierenmishandeling en dierenverwaarlozing moet stoppen – en jij kan helpen!
Wist je dat de website van dierenwelzijn nu meer uitgebreid is? Zo vindt je hier meer informatie terug over meldingen rond dierenmishandeling en –verwaarlozing. Daarenboven is nu ook een meldpunt. Na jouw melding bekijkt je stad of ze dit op lokaal niveau behandelen of ze de klacht doorgeven naar het Vlaams niveau. Is de eigenaar gekend of niet…? Daarnaast is de Stad Mechelen ook gestart met opleidingen over dierenverwaarlozing en -welzijn voor politie en gemeenschapswachten. Zo kan de gemeenschapswacht een persoonlijk contact zijn en zo mens én dier helpen.

Dingen die we vermeldden:

Heb jij ook zoveel bijgeleerd over dierenwelzijn? Vind jij dat Vicky een echt verschil maakt? Of heb je een vraag? Laat het ons dan zeker weten! Je vindt ons op Facebook, Instagram of stuur een mail.

Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP