#podcast08: Zwangerschap en een kat

[ 18-08-2020 ]

Ben je zwanger? En heb je een kat? Wil je je graag voorbereiden op wanneer je baby er is? Of wil je graag meer te weten komen over katten en baby’s samen? Sofie De Regel vertelt je hier maar wat graag meer over. Daarnaast geeft ze je ook enkele tips over hoe jij je (kat) voorbereidt op die kleine (b)engel die er aankomt.

Sofie De Regel heeft een grote passie voor dieren. In het bijzonder heeft ze een zwak voor katten. Sofie is afgestudeerd als Felinova Cat Coach. Daarnaast is ze ook zaakvoerder bij Catiness. Haar missie? Katten gelukkig maken. Sofie specialiseerde zich in de relatie tussen katten en kinderen. Zelf heeft ze een jong dochtertje en een lief katje Pepper.

Dingen die we je graag meegeven:

#1 Bereid je al voor tijdens je zwangerschap
Wist je dat je best al proactief werkt aan de komst van je baby? Veranderingen doe je dus best al op voorhand. Zo raakt je kat het gewoon vooraleer je baby er is. Zet bijvoorbeeld de luiertafel al ruim op voorhand in je woonkamer. Krijgt je kat geen toegang meer tot die ene kamer die de babykamer wordt? Ontzeg je kat dan al op voorhand de toegang tot die kamer. Zo voorkom je dat je kat deze “beperking” associeert met je baby. Een belangrijke tip van Sofie: je begint best ruim op voorhand. Zo kan je op tijd bijsturen waar nodig.

#2 Een kat jaloers? Dat kan niet!
Wil je je kat wegdoen omdat je bang bent dat ze jaloers gaat zijn op je baby? Maak je dan maar geen zorgen: een kat kan helemaal niet jaloers zijn. Wist je dat dieren enkel primaire emoties kennen? Dit zijn bv. op je hoede zijn, angst en plezier hebben,…. Deze emoties heb je nu eenmaal nodig als dier om te overleven. Jaloezie is een secundaire emotie zoals bv. zich schuldig voelen en schaamte. Dit zijn eerder complexe emoties. Een dier, zoals je kat, heeft deze niet omdat ze geen zelfbewustzijn hebben. Kortom, je kat is dus gewoon geïnteresseerd in haar basisbehoeften: eten, drinken, een slaapplaats hebben, aandacht krijgen,… Meer niet!

#3 Doe je kat NIET weg als je zwanger bent
Heb je schrik dat je Toxoplasmose gaat oplopen tijdens je zwangerschap? En wil je daarom je kat wegdoen? Dat is helemaal niet nodig. Toxoplasmose loop je enkel mogelijk op via de uitwerpselen van je kat. Dus zeker niet van het aaien van je viervoeter. Sofie geeft aan dat je gewoon bepaalde maatregels moet volgen. Zo mag je toch ook geen rauw vlees eten als je zwanger bent? Maak je zelf de kattenbak schoon? Draag dan zeker handschoenen en was nadien je handen. Of je laat je partner (of familielid, vriend(in),…) het doen? Daarnaast let je best ook op als je in je tuin werkt. Ga je werken in je moestuin? Draag hier ook weer handschoenen en vergeet je handen nadien niet te wassen. Zo moet jij je lieve viervoeter niet wegdoen. En heb je misschien eens een excuus om je partner het werk te laten doen ;-)

Dingen die we vermeldden:

  • Cat Coaches zijn dé kattenexperten om onder de arm te nemen bij vragen.
  • Hier vind je meer info over Sofie en haar contactgegevens als je ze graag wil contacteren in verband met een vraag.

Heb jij ook zoveel bijgeleerd over katten en baby’s? Heeft Sofie een hele nieuwe wereld voor jou laten opengaan? Heb je een vraag? Laat het ons dan zeker weten! Je vindt ons op Facebook, Instagram of stuur een mail.

Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP