#podcast02: Wat is er zo boeiend aan katten?

[ 26-05-2020 ]

Wat weten we over katten? En wat nog niet? Hoeveel betekenen katten voor mensen? En wat beteken jij voor hen? Wat hebben ze graag? En wat niet? Zijn katten een gemakkelijk huisdier? Allemaal dingen die je je wel eens afvraagt. Els Peeters antwoordt op al deze vragen en meer, zodat jij meer te weten komt over dit mysterieuze en gracieuze dier.

Els Peeters is een biologe gespecialiseerd in (huis)dieren, in het bijzonder in katten. Ze is docente Agro- en Biotechnologie bij Odisee Hogeschool in Sint-Niklaas. Naast het lesgeven, verdiept Els zich graag in onderzoeken. Zeker als deze betrekking hebben op onze huistijgers.

Dingen die we je graag meegeven:

#1 Wat is de aard van het beestje, of in dit geval, de kat
Katten vonden hun oorsprong alleen op de Savanne. Ze moesten heel de dag verschillende kleine prooien vangen. Hierdoor is het niet mogelijk om in groep te leven. Een troep leeuwen vangen bijvoorbeeld één prooi en de hele groep leeft daarvan. Voor katten is dit niet het geval want dan is er niet genoeg eten voorhanden. Door hun domesticatie was er dan weer een overvloed aan eten. Je weet wel, de muizen aan de graanschuren. Katten ervaarden dat ze het wel leuk vonden om samen te leven. Vandaag de dag zien we dat katten nog steeds solitaire jagers zijn, maar dat wil niet zeggen dat het solitaire dieren zijn. 

#2 Katten zijn stresskippen
Katten moesten zelf hun boontjes doppen en dat geeft natuurlijk veel stress. Bij katten slaagt dat voornamelijk op de blaas. Samen met het feit dat katten oorspronkelijk hun vocht voornamelijk uit hun prooien haalden, moeten katteneigenaars hun katten aanmoedigen om voldoende de drinken. Als tips geeft Els om eten en drinken niet bij elkaar te zetten. Ook de diameter van de drinkkom van een kat is cruciaal. Die meesterlijke snorharen komen namelijk niet graag tegen de rand. Een diameter van groot, groter, grootst is hier de boodschap.

#3 Katten zijn niet zo een gemakkelijk huisdier zoals meeste mensen denken
Wist je dat katten minder snel tevreden zijn qua huisvesting dan honden? Ze hebben o.a. verschillende hoogtes en verstopplekjes nodig. Daarnaast moet je krabmogelijkheden hebben op verschillende plaatsen, verschillende kattenbakken, veel spelen,… Kortom, ze hebben heel veel nodig qua inrichting. Hier volg je ook best de N + 1 regel die Els aanhaalt en uitlegt. 

Dingen die we vermeld hebben:

  • Els zette mee haar schouders onder POPCAT, een onderzoeksproject rond het beheer van zwerfkatpopulaties.
  • Mando, de CamPoes, die binnenkort centraal staat bij een nieuw onderzoek rond de effecten van zijn charmante aanwezigheid. Je vindt hem dan op de Antwerpse campus van KU Leuven.
  • Dankzij onder andere Els haar harde werk, kan je veel, héél veel info vinden over het houden van huisdieren op huisdierinfo.
  • Nog meer te weten komen over Els? Dan raden we je aan om 'Comme Chez Chat' in de gaten te houden. Als je dan toch aan het googelen bent, bekijk de 'Feline Welfare Foundation' dan ook even.

We hopen alvast dat je veel waarde gehaald hebt uit deze aflevering. Laat het ons dan zeker weten! Je vindt ons op Facebook, Instagram of stuur een mail om je inzichten te delen.

Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga dan naar één van je favoriete kanalen hieronder:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP