#podcast01: Wat is er zo fascinerend aan honden?

[ 26-05-2020 ]

Wat betekenen honden voor mensen? En wat beteken jij voor hen? Wat is het geheime wapen van honden? Ze winden ons allemaal rond hun pootje, toch? Zijn honden net zoals jij en ik? Allemaal dingen die je je wel eens afvraagt. Joni Delanoejie antwoordt op al deze vragen - en nog veel meer – zodat jij meer te weten komt over jouw beste vriend. Kortom, de beste vriend van de mens.

Joni Delanoeije is een onderzoeker aan het HIVA-Instituut voor Werk en Samenleving. Voor haar Master in de Psychologie heeft ze onderzoek gedaan in één van de meest gerenommeerde onderzoekscentra naar hondenpsychologie in Boedapest. Zo bestudeerde zij de communicatie tussen mens en hond, maar ook hoe een hond bewegingen van mensen wel of niet herkennen. Kortom, een echte dierenvriend die iets wilde doen met haar jarenlange liefde voor honden.

Dingen die je zeker moet weten:

#1 Voor honden is het baasje enorm belangrijk
Wist je dat honden geloven dat hun baasje altijd gelijk heeft? Een hond wil eigenlijk gewoon samenwerken met ons. Dat is het verschil tussen een wolf en een hond. Als er een probleem is, gaat de wolf blijven proberen. De hond gaat juist hulp vragen bij de persoon waarbij hij zich goed en comfortabel voelt.

#2 Honden zijn net als jij en ik
Er zijn al heel veel onderzoeken gedaan naar mensen en deze vertalen ze nu naar honden. Zo is iemand waaraan je gehecht bent en iemand die je warmte en liefde geeft, heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Dit is ook zo voor honden.

Honden hebben

  • steun en veiligheid nodig zoals wij
  • iemand nodig die hun warmte en liefde geeft en waaraan ze gehecht zijn (een baasje)
  • iemand nodig om op terug te vallen
  • duidelijke communicatie nodig

Hierdoor gaan ze zich meer zelfzeker, maar ook comfortabel voelen. Een hond gaat helemaal zichzelf zijn, zich volledig ontplooien als hij voelt dat hij dat mag zijn en deze bevestiging krijgt.

#3 Honden verbinden mensen
Wat betekenen honden voor ons? Ze geven je nieuwsgierigheid om mensen te leren kennen. Door een hond – of je hebt er zelf één of je ziet iemand er mee wandelen – ga je plots praten met mensen rond je. Honden geven je een houvast én een connectie. Voor je het weet, raak je aan de praat.

Dingen die we vermeld hebben:

  • Het gerenommeerde onderzoekcentra in Boedapest rond onder andere de hondenpsychologie, is het Family Dog Project.
  • In de opleiding Dogs Assisted Interactions leerde Joke Joni kennen. Joni deelt als gastdocent graag al haar kennis.
  • Jane Goodall en Frans de Waal die ook fantastische TED talks hebben
  • Joni haar mooie onderzoeken aan het HIVA

Onze neus krult van nieuwsgierigheid of jullie net zo enthousiast zijn over deze aflevering. Laat het ons dan zeker weten! Je vindt ons op Facebook, Instagram of stuur ons een mail

Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zodat je als eerste op de hoogte bent wanneer er een nieuwe aflevering online staat? Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP