• Positieve trainingsmethodes

Positieve trainingsmethodes

[ 22-04-2020 ]


Als hondenbaasje heb je waarschijnlijk al gemerkt dat het fijn is als je hond doet wat je vraagt. Niets zo onhandig als een hond aanlijnen die door de gang stuitert uit enthousiasme, of je viervoeter die iets niet wil teruggeven. Wil je een hond die goed luistert? Dan raden we je aan om op een positieve manier met je hond te trainen.

Voor wat, hoort wat

Positief trainen is hetzelfde als beloningsgericht trainen. Je gaat dus eerst op zoek naar wat jouw hond echt motiveert: koekjes, stukjes kip, een spelletje, aandacht van jou…

In de praktijk is trainen met hondenkoekjes natuurlijk het gemakkelijkste, maar probeer zeker ook eens af te wisselen en kijk waar je hond extra zijn best voor wil doen.

Belangrijk is dat de beloningen zijn aangepast aan de context. Het is voor je hond veel moeilijker om te gaan zitten midden op de hondenwei waar al zijn vriendjes rondlopen, dan in je rustige living. Zorg dus dat je beloningen nóg beter zijn dan alle afleidingen die je zou kunnen tegenkomen op dat moment.

Je kunt dit principe vergelijken met jezelf: als je vroeg moet opstaan om naar je werk te vertrekken, dan doe je dat natuurlijk omdat je ervoor beloond wordt in de vorm van loon (en hopelijk ook arbeidsplezier), maar vroeg opstaan voor een dagje naar zee is toch véél makkelijker?

Positiviteit

Wist je dat beloningsgericht trainen veel voordelen heeft? Net zoals mensen, onthouden honden namelijk veel beter wanneer ze iets op een leuke manier leren. Daarnaast heeft onderzoek ook uitgewezen dat het langer blijft hangen, en dat ze het gewenste gedrag ook laten zien als je niet in de buurt bent.

Positief trainen betekent natuurlijk niet dat alles zomaar mag en kan. Een waarschuwing zoals ‘uhuh’ of ‘pas op hè’ kan je dier veel informatie geven over waar de grenzen liggen. Geef dan ook meteen een alternatief, zodat je hond ook leert wat wél de bedoeling is. Zo kun je bijvoorbeeld je hond leren dat hij niet in de zetel mag met een goed getimede ‘uhuh’ als je hem aanstalten ziet maken, en hem dan naar zijn eigen plekje laten gaan en daar belonen.

Timing is hier heel belangrijk, omdat je je hond telkens voor wil zijn. Zo kun je al bijsturen als je nog maar een ondeugend denkwolkje boven zijn hoofd ziet verschijnen. Sommige dingen zijn namelijk zelfbelonend. Ze geven je hond een goed gevoel en zijn dus veel moeilijker af te leren. Blaffen en kauwen zorgen er bijvoorbeeld voor dat er rustgevende en gelukzalige stofjes vrijkomen in de hersenen. Heel fijn voor je hond, maar minder tof voor de buren of je nieuwe schoenen…

Merk je dat je hond steeds hetzelfde ongewenste gedrag laat zien? Ga dan voor jezelf eens na hoe dat komt. Misschien kun je ervoor zorgen dat je hond niet meer in de verleiding komt, door bijvoorbeeld je schoenen veilig weg te zetten. Of misschien zit je hond op een bepaald moment met zijn emoties in de knoop, en is het beter om samen eerst te werken aan onderliggende gevoelens van frustratie of angst, zoals bij een hond die blaft als hij alleen wordt gelaten.

Fysieke straffen

Fysieke correcties raden we af, omdat het je hond niet helpt om te leren. Je hond zal waarschijnlijk wel doen wat je vraagt als je eens aan de lijn snokt of hem een schokje geeft, maar de motivatie is dan eerder angst om gestraft te worden. Onder stress is het leervermogen van zowel mensen als dieren veel minder. Bovendien word je als eigenaar onvoorspelbaar voor je viervoeter, wat jullie band kan beschadigen. Ook is de kans heel groot dat je hond toch ongewenst gedrag vertoont als je niet in de buurt bent, omdat hij de link heeft gelegd tussen jouw aanwezigheid en de negatieve gevolgen.

In een recente studie[1] onderzochten wetenschappers het effect op het welzijn van dieren van zogenaamde aversieve trainingsmethodes, zoals fysieke straffen. Ze vergeleken drie groepen honden die op een verschillende manier getraind werden: enkel positief, enkel negatief of een mix van de twee. Ze bekeken onder andere het aantal stresssignalen tijdens de training, zoals de lippen likken of geeuwen, en hoe gespannen de honden waren. Ze analyseerden ook het speeksel om de hoeveelheid stresshormoon cortisol te meten, zowel thuis als tijdens de training. Ook keken ze met een test of de honden positiever in het leven stonden, of eerder pessimistisch ingesteld waren.

Uit de resultaten bleek dat de honden die met aversieve methodes getraind werden meer stresssignalen vertoonden tijdens de training. Ook uit hun speeksel bleek dat de cortisolwaarden hoger waren dan bij de andere twee groepen. Daarnaast kwam er uit de laatste test naar voor dat deze honden pessimistischer waren, en er dus sneller vanuit gingen dat er iets slechts zou gebeuren of dat er geen beloning zou volgen. Dit toont aan dat aversieve trainingsmethodes ook na de trainingen nog een negatieve impact hebben op het welzijn van je hond.

Kies je daarentegen voor een beloningsgerichte training? Dan kun je samen van je hond van deze samenwerkingsmomenten genieten en vorm je een (h)echt team met je hond. Heb je graag begeleiding bij de training, of merk je dat er iets toch nog niet zo vlot loopt? Neem dan zeker contact met ons op, we helpen je graag!

[1] Vieira de Castro et al. 2020 - Does training method matter? Evidence for the negative impact of aversive-based methods on companion dog welfare

Nieuwsbrief

 

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP