Ontmoet Nona, de ster van OC Clara Fey

Enya en AAI-hond Nona

Dit zijn Enya en hond Nona

Enya, tien jaar, woont in OC Clara Fey in Brecht, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Enya’s wereld was heel klein. Buiten haar opvoeders legde ze met niemand contact. Tot Nona op bezoek kwam. 

Voor het eerst nam Enya zelf initiatief: ze rolde een balletje naar Nona, die enthousiast meespeelde. Enya’s lach vulde de kamer. Door de bezoekjes bloeide ze open – nu speelt ze ook met de andere kinderen.

therapiehond

Het baasje van Nona, Kaily, is opvoedster in de zorginstelling. Ze vertelt hoe Nona vijf jaar geleden voor het eerst als AAI-hond* met haar mee kwam. 

“Een van onze kinderen weigerde zijn kamer uit te komen. We botsten tegen een muur. ‘Denk out of the box’, zei onze teamcoach. ‘Alle ideeën zijn welkom.’ Het toeval wil dat ik net Nona uit Roemenië geadopteerd had. Ik wist meteen dat ze speciaal was. Ze brengt rust en voelt mensen aan. Ik zag een kans.

Mensen denken: je neemt de hond mee naar je werk, en klaar. Maar zo simpel is dat niet. Onze kindjes hebben een ernstige verstandelijke beperking. Het is belangrijk dat het contact vanaf het eerste moment goed verloopt, zodat ze zich veilig voelen.

Daarom klopten we aan bij AAP vzw. Na een screening bevestigden ze dat Nona geschikt was voor de job. Joke van AAP vzw begeleidde de eerste ontmoeting met die jongen. Het was een schot in de roos - hij ging zelfs met Nona naar buiten! Een geweldige overwinning. Wij pinkten allemaal een traantje weg.” 

* Nona is een AAI-hond. Bij AAP vzw zijn er 65 AAI-honden actief. AAI staat voor Animal Assisted Intervention: gerichte activiteiten waarbij dieren mensen ondersteunen, bijvoorbeeld in zorg of onderwijs. Deze ontmoetingen worden begeleid door professionals en opgeleide vrijwilligers.
“Carlos is doodsbang voor bloedprikken. Hij kan niet praten. We kunnen hem niet uitleggen waarom het belangrijk is. Toen Nona hem hoorde huilen bij een bloedafname, sprong ze bij hem in bed. Dat hielp enorm.”
Nona helpt onze kinderen hun angsten te overwinnen. Bijvoorbeeld tijdens wandelingen: vroeger raakten sommigen in paniek bij het zien van een hond. Nu kunnen we zelfs de kinderboerderij bezoeken.”
“Weet je wat mooi is? Het werkt in twee richtingen. Nona werd als pup gedumpt in een rivier. Ze is doodsbang voor water. Een van onze jongeren vroeg of hij haar mocht helpen. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ze samen door een plas liepen. Dat gaf zijn zelfvertrouwen een boost.” 
“Onze kinderen hebben vaak hechtingsproblemen. Daarom is het belangrijk dat Nona en ik regelmatig dezelfde kinderen bezoeken. Ze is een ankerpunt voor hen. Enya en Nona kennen elkaar al vijf jaar - ze zijn samen opgegroeid.”

Hoe maakt AAP vzw het verschil? Kaily getuigt vanuit de praktijk. 

Welzijn voor mens én hond

“Tijdens trainingen van AAP vzw leerde ik Nona’s signalen herkennen. Zij had geen training nodig - zij is voor deze taak geboren (lacht). Maar haar welzijn is mijn verantwoordelijkheid. Ze is een spons. Na de bezoekjes is ze moe. Dankzij AAP vzw leerde ik dat beter inschatten.”

Altijd een klankbord

“Ik kan met elke vraag bij AAP vzw terecht. Ze denken mee, bijvoorbeeld hoe we een kindje helpen zijn angst voor honden te overwinnen. Ook het contact met andere AAP-baasjes is waardevol. We leren van elkaar en doen inspiratie op voor oefeningen of spelletjes.”

Samen impact realiseren 

“Dankzij AAP vzw ging mijn wereld open. Zij hielpen om mijn droom te realiseren om mensen te helpen met dieren. Ik hoop dat nog veel baasjes en honden in onze voetsporen treden, want de vraag is groot. De impact is groter dan we durfden te dromen.”  

Help ons het verschil te maken.