#podcast17: Snor maakt van kinderen en katten de gelukkigste vriendjes
[ 05-01-2021 ]Hoe leer je kinderen goed omgaan met katten? Hoe zorg je ervoor dat ze goede vriendjes worden? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat de ‘baasjes van de toekomst’ tegemoetkomen aan de noden van een kat?
Joline de Jaegher is kattengedragstherapeut, trimster, docent, eigenares van een kattenhotel, en sinds kort ook schrijfster. Samen met haar mama schreef ze Snor, een prachtig prentenboek voor kinderen vanaf 6 jaar, over de verhalen van een ondeugende Heilige Birmaan. Ze kwam op het idee omdat de katten in bestaande kinderboeken zich niet echt gedroegen als een kat en ze haar dochters graag de basis wilde meegeven over kattengedrag. Dankzij het prentenboek kun je met kinderen het gesprek aangaan rond de noden van onze huistijgers. In het tweede deel leer je meer over kattengedrag en de wetenschappelijke onderbouwing ervan.
Dingen die we je graag meegeven:
#1 Kinderen en huisdieren: de voordelen
Een harig maatje is voor kinderen natuurlijk een echte verrijking. Kinderen die met huisdieren opgroeien, krijgen een aantal belangrijke vaardigheden mee. Ze leren verantwoordelijkheid opnemen, zeker als ze zelf een aantal taakjes krijgen in de verzorging. Zo kun je hen bijvoorbeeld eten en drinken laten geven. Vanaf 8 jaar kun je hen ook laten helpen met de kattenbak. Uiteraard blijf je als ouder wel eindverantwoordelijke, en is het aan jou om te controleren of ze hun taakjes echt doen.
Daarnaast leren ze met respect omgaan met een ander wezen, zeker als je samen een aantal regels opstelt over de interactie met de kat. Zo is het voor een kat helemaal niet fijn om opgepakt te worden, of om geaaid te worden tijdens het eten. Ook houden katten er meestal niet van om helemaal platgeknuffeld te worden. Je kunt met je kinderen afspreken wat wel en niet mag.
#2 Samen spelen
Een ander taakje op kindermaat is elke dag eventjes samen spelen. Doe dit steeds onder toezicht en spreek ook hier weer een paar dingen af. Zo houden katten het meeste van speeltjes die van hen weg bewegen, dus is het minder interessant om iets naar hen toe te gooien. Ook stop je best met spelen als je ziet dat de kat de interesse verliest. Daarnaast is het heel belangrijk om nooit met handen of voeten te spelen. Dit geldt ook voor kittens, je wil immers geen volwassen kat die nog steeds denkt dat mensen speelgoed zijn om op te jagen. Andersom is het voor de kat ook niet zo fijn als de hengel plots een zwaard wordt… Pas het spel dan aan en laat heel enthousiaste kinderen liever brokjes gooien voor de kat.
Het is fijn om in het spelen een routine in te bouwen. Het helpt om het vol te houden om elke dag eventjes met je salontijger te spelen. Voor je kat is het ook fijn als spelmomenten voorspelbaar zijn, dat zorgt voor rust.
#3 Kastelen knutselen
We kunnen het leven van onze katten met kleine aanpassingen nog aangenamer maken. Zo zorg je voor minder stress en verklein je de kans op gedragsproblemen. Uiteraard zijn er prachtige kattenspullen te koop, maar het hoeft niet altijd geld te kosten. Online vind je ontzettend veel inspiratie om (samen met je kinderen) te beginnen knutselen: voerpuzzels, speelkastelen, schuilplekjes,… Superleuk om samen met je kroost iets te maken waar je kat blij van wordt!
Dit vermeldden we:
- Het prentenboek over Snor
- Snorrologie – Snor voor leerkrachten
- Jolines Gedragscentrum Chat-O-Gand
- Het boek met Kattenkastelen
- Pinterest inspiratie voor voederpuzzels om te knutselen
- En een extraatje: onze podcast met wat katten nodig hebben in huis
Dankzij dit boek, worden kinderen en katten dé beste vriendjes. Laat ons gerust weten via Facebook, Instagram of mail of jouw kinderen en katten ook de beste maatjes zijn.
Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder: