#podcast16: De natuurlijke behoeften van je hond

[ 08-12-2020 ]


Net zoals mensen hebben honden ook basisbehoeften. Als eigenaar probeer je natuurlijk een goede balans te vinden tussen je eigen noden en die van je beste vriend. Maar wat hebben honden nu eigenlijk nodig? En hoe kun je als baasje het beste daaraan tegemoetkomen?

Klinisch gedragsbiologe Laura Bangels wil de wetenschappelijke kennis over honden graag zo veel mogelijk verspreiden. Ze biedt in haar Gedragscentrum individuele begeleidingen aan, maar ook lezingen, opleidingen en workshops. In deze podcast geeft ze je graag een paar simpele dingen mee waarmee je een groot verschil kunt maken voor je hond.

Dingen die we je graag meegeven:

#1 Lichamelijke behoeften
Uiteraard is het voor het welzijn van je hond belangrijk om pijnvrij door het leven te gaan. Ga dus regelmatig naar de dierenarts of een specialist voor een check. Hou je hond goed in de gaten: plots minder spelen of moeilijker recht geraken kan wijzen op (chronische) pijn.

Ook eten en drinken zijn natuurlijk belangrijk. Zorg voor een dieet dat aangepast is aan de noden van je hond, en zorg dat je viervoeter rustig kan eten zonder onderbrekingen.

Honden hebben ook behoefte aan fysieke activiteit. Sommige honden lijken onvermoeibaar, maar met een snuffelwandeling kunnen ze toch hun energie kwijt: geef je hond de tijd en ruimte om te snuffelen en pas je aan zijn tempo aan. Ook in de tuin of binnen kun je deze snuffelmomentjes creëren.

Verder is rust heel belangrijk. Voor honden die het moeilijk vinden om zelf rust te vinden, is het fijn als je hen een verplicht momentje geeft waarop ze alle prikkels leren te verwerken. Geef hen een comfortabel plekje waar ze ongestoord kunnen liggen.

#2 Emotionele behoeften
Je hond heeft allereerst nood aan veiligheid. Jij als eigenaar hebt de verantwoordelijkheid om in alle situaties voor veiligheid te zorgen. Thuis kan dat bijvoorbeeld door een veilig plekje waar ze altijd naartoe kunnen en van waaruit ze de wereld kunnen verkennen.

Vindt je hond iets heel spannend of is hij bang? Een hond dan onderdompelen in zo’n situatie omdat ‘hij het maar moet leren’ werkt vaak averechts. Bovendien verliest hij zijn vertrouwen in jou als baasje.

Het best dat je op zo’n moment kunt doen is steun geven: neem je hond uit de situatie, zet jezelf tussen de prikkel en je hond, neem hem op je arm of op schoot… Kortom: luister naar je hond als hij hulp komt vragen. Op die manier leert je hond erop te vertrouwen dat jij hem veilig houdt en hoeft hij niet zelf tot actie over te gaan.

Verder houdt een hond van structuur. Deel elke dag ongeveer hetzelfde in, en hou daarbij rekening met de natuur van je hond. Zo is het voor hen logischer om eerst te wandelen en dan pas te eten. Een voorspelbare volgorde zorgt voor rust voor je hond.

We zijn fan van positief trainen en opvoeden, maar dat betekent niet dat je hond zomaar alles mag doen. Een hond heeft ook nood aan begrenzing. Vermijd straffen, dit maakt je onvoorspelbaar en onveilig. Door ongewenst gedrag te onderbreken en een alternatief te geven, leert je hond op een fijne manier wat wel en niet mag.

En als laatste hebben honden nood aan affectie, net als wij. Ook bij honden komen er dan gelukshormonen vrij die zorgen voor een gevoel van verbinding en samenhorigheid. Kijk wel steeds goed naar je hond om te zien of hij het oké vindt, want we willen hen natuurlijk geen stress geven tijdens het knuffelmoment. Misschien heeft hij liever een kriebeltje onder zijn kin of een krabje achter zijn oren in plaats van een dikke knuffel?

#3 Mentale behoeften
Naast fysieke activiteit heeft je hond ook behoefte aan mentale activiteiten. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld het eten op een andere manier aanbieden: in een snuffelmat of Kong, in het gras… Zo motiveer je je viervoeter om te werken voor zijn eten en om zijn neus te gebruiken. Dit zorgt voor een voldaan en moe gevoel.

Daarnaast heeft een hond ook behoefte aan controle en keuzevrijheid. Als eigenaar bepaal je al heel veel voor je hond. Je kunt hen gerust af en toe de keuze te geven, bijvoorbeeld wanneer het gaat over speeltjes of beloningen. Ook helpt het je hond om in een spannende situatie de keuze te hebben om te kunnen weggaan.

Dit vermeldden we:

Hopelijk ben je geïnspireerd om kleine veranderingen door te voeren. Deel je ervaring via Facebook, Instagram of mail.

Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP