#podcast15: Afscheid van een huisdier

[ 24-11-2020 ]

Rond rouwen hangt nog steeds een taboe. Mensen zijn vaak heel alleen in hun verdriet als ze een dierbare verliezen. We weten niet goed wat we kunnen zeggen en durven geen toenadering te zoeken. Bij een huisdier kun je troost en een luisterend oor vinden. Maar wanneer een huisdier sterft, wordt dat verlies vaak geminimaliseerd. Een eenzaam verdriet dat niemand ziet.

Klinisch psycholoog en rouwspecialist Manu Keirse schreef verschillende boeken over het omgaan met verlies en verdriet. Hij geeft inzicht in de verschillende taken die horen bij rouwarbeid en legt uit hoe je iemand kunt helpen die een verlies meemaakt.

Dingen die we je graag meegeven:

#1 Rouwarbeid
Wanneer je een dierbare verliest, is het belangrijk om de werkelijkheid van het verlies onder ogen te zien en de pijn te ervaren. Deze pijn kan zich op veel verschillende manieren uiten: golven van verdriet, lichamelijke pijnscheuten, gebrekkige concentratie, vermoeidheid, schuldgevoel en schaamte. Ook boosheid hoort erbij, en meestal moeten de mensen die het dichtst bij je staan het dan ontgelden. Als je over het onderwerp begint te lezen, ontdek je dat alles wat je meemaakt en voelt perfect normaal is.

Om iemand te helpen tijdens de rouwarbeid, is het beste wat je kunt doen luisteren. Door het onderwerp niet uit de weg te gaan en erover te praten, kunnen mensen hun verdriet delen. Geef hen de toestemming om te voelen wat ze voelen en dat uit te spreken, zodat die gevoelens niet opgekropt worden.

#2 Voor kinderen
Ook kinderen worden soms al vroeg geconfronteerd met verlies. Om het voor hen bevattelijk te maken, kun je hen betrekken in het proces wanneer je huisdier wordt ingeslapen. Door erbij te zijn, kunnen ze de werkelijkheid onder ogen zien en hoeven ze zich geen enge beelden voor te stellen. Je kunt hen nog vier belangrijke lessen meegeven tijdens dit proces:

  • De dood is finaal: je kunt niet meer wandelen, eten, blaffen, miauwen…
  • De dood hoort bij het leven, iedereen wordt geboren en gaat dood.
  • Je gaat niet zomaar dood. Je gaat altijd dood aan iets: een ongeval, ziekte, ouderdom…
  • De dood is onomkeerbaar.

Op deze manier blijven kinderen niet met vragen en spookbeelden in hun hoofd zitten en leren ze omgaan met verlies en verdriet.

#3 Voor professionals
Voor veel mensen is het fijn om tot het laatste moment bij hun dier te kunnen blijven. Ze voelen dan dat ze echt alles hebben gedaan. Bovendien kunnen ze zo de werkelijkheid makkelijker onder ogen zien.

Slecht nieuws brengen is een kunst. Als het dier al gestorven is, kun je dat het best zo snel mogelijk in een korte zin vertellen. Daarna luister je gewoon, zodat ze hun gevoelens kunnen ventileren. Als het leven niet meer leefbaar is voor het dier, kun je een geschikt moment kiezen je vragen naar hun eigen inzicht. Je kunt je bewoordingen daaraan aanpassen.

Dit vermeldden we:

We hopen dat deze podcast je handvaten heeft gegeven om afscheid bespreekbaar te maken. Deel je ervaring via Facebook, Instagram of mail.

Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP