#podcast07: Verlatingsangst bij honden

[ 21-07-2020 ]

Verlatingsangst bij honden is niet altijd even makkelijk op te merken. Er zijn honden die spullen kapotbijten of blaffen tot ze niet meer kunnen. Maar er zijn evengoed honden die ergens stil liggen en constant geconfronteerd worden met een angstgevoel. In deze podcast horen we het verhaal van Bruno. Hij is geboren in Roemenië en na een tijdelijke overplaatsing naar Nederland kwam hij terecht bij Emily en Bart. Het koppel had de droom om een hond te adopteren die ze veel liefde konden geven maar waarbij ze ook hun eigen leven konden behouden. Maar het verhaal is niet uitgedraaid zoals ze oorspronkelijk in gedachte hadden.

De eerste paar weken waren alles waarop ze hadden gehoopt maar toen Bruno zijn gedrag veranderde en hij spullen kapot begon te bijten, wisten zijn baasjes dat er iets mis was. Het heeft maanden en heeft veel geduld gevraagd om te komen waar ze nu zijn maar ze zijn oh zo gelukkig met zen drie. Emily deelt heel eerlijk het verhaal dat ze met Bruno hebben doorlopen om aan de verlatingsangst te werken.

Dingen die we je graag meegeven:

#1 Film je dier
Je gaat het huis uit, en daar moet je het los laten. Je weet niet hoe het met je hond gaat. Maar wil je dan ook niet weten hoe het met je hond gaat? Voelt hij zich goed? Verveeld hij zich? Je krijgt zo veel info uit het af en toe eens filmen van je hond. Je hebt speciale camera's maar soms moet je het niet moeilijker maken. Vraag aan vrienden met kinderen of je de babyfoon, liefst met scherm, even mag gebruiken. Zet een laptop op, en zoom naar elkaar. Je kan hier creatief mee omspringen en het hoeft helemaal geen gedoe te zijn. Maar film, en herhaal het om de zoveel tijd eens.

#2 Zoek professionele hulp
Het is enorm moeilijk om alleen te ontdekken hoe je verlatingsangst bij je huisdier het beste aanpakt. Zoek daarom een expert die je kan helpen. Begrijp ook dat het een traag proces is en dat je dier tijd nodig heeft. Angst is een heel naar en vervelend gevoel dus het duurt een tijd vooraleer je vordering gaat zien. In het begin zijn het hele kleine simpele handelingen waar je hond gewoon aan moet worden. Deuren open en dicht doen, de sleutels oppakken, schoenen aandoen, rechtstaan en rondwandelen. Je viervoeter moet gewend worden aan deze acties en na veel keer de deuren open en dicht te doen, zal hij/zij rustiger worden en geen stress meer krijgen. Door je hond rustgevende signalen te geven, zorg je ook voor minder stress. Bijvoorbeeld twee simpele woorden “tot straks” of op voorhand al aankaarten dat je gaat vertrekken.

#3 Je staat er niet alleen voor
Er zijn altijd mensen in je omgeving die je graag willen helpen. En zeker als dat kan door op een leuke viervoeter te passen. Een hond met verlatingsangst kan echt dezelfde zorg vragen als een kind. Er moet constant iemand in de buurt zijn en er moet goed geregeld worden wie wanneer “op de kleine past”. Dus zorg voor een groot vangnet en maak er ook gebruik van. Dit kunnen vaste hondensitters zijn die er een paar dagen in de week op je hond willen letten of een familielid die graag honden ziet. Of een plusbaasje bij AAP vzw. Je gaat meer homeparties organiseren dan samen met je partner iets gaan drinken met je vrienden. Maar voor alles is een oplossing. Het vraagt soms wat meer creativiteit maar je krijgt er wel veel dank voor terug van je dier. Het is ook geen oplossing om jezelf weg te cijferen en ongelukkig te worden. Vraag om hulp en wees niet bang om gebruik te maken van je vangnet. Besef ook goed dat je leven er waarschijnlijk nooit meer hetzelfde uit gaat zien. Impulsieve uitstapjes of langer van thuis wegblijven dan geplant, gaat niet meer. Maar je krijgt wel enorm veel liefde van je hond waardoor de opofferingen peanuts lijken.

Dingen die we vermeldde:

  • The slower you go, the faster you get there. Neem de tijd om alles rustig aan te doen.
  • Zoek naar professionele hulp. Kijk eens naar VDWE of VDG
  • Toch nog meer willen weten, lees onze top-blog over verlatingsangst
  • Een plusbaasje zou een extra persoon in je vangnet kunnen zijn

Emily, Bart en Bruno hebben hun zoektocht naar meer rust en geluk al afgelegd. We hopen dat we jou kunnen helpen met de verlatingsangst van je dier door deze podcast. Heb je nog andere tips? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of mail.

Wil je je abonneren op ‘Recht voor de rAAP’? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP