#podcast06: Konijnen als huisdier

[ 07-07-2020 ]

De schattigste huisdieren zijn toch wel konijnen. Hun zachte vacht, grote ogen en kleine lichaampjes zorgen er voor dat we ze bekijken als levende knuffeldieren. Maar wat weten we eigenlijk van deze diertjes? Moet een konijn binnen of buiten? Hoe groot moet hun huisvestiging zijn? Zijn ze best alleen of met twee? Marilleke Vrancken haar hart is gestolen door haar twee konijnen Eddy en Lowie. En ze geeft graag een antwoord op al de vragen van konijnenliefhebbers.

Marilleke is de oprichtster en voorzitster van Hopster vzw. Dit is een vzw die het welzijn van konijnen als huisdier wil verbeteren. Marilleke wil samen met haar team van konijnenexperts Vlaanderen informeren en ondersteunen. Ze helpen konijnliefhebbers met probleemgedrag bij hun diertjes en beantwoorden al hun vragen. Dit doen ze via hun workshops en hun jaarlijkse konijnencongres. Heel het team is enorm verzot op konijnen en ze willen Vlaanderen precies leren hoe we het beste met deze diertjes om kunnen gaan.

Dingen die we je graag meegeven:

#1 Hoe moet het huisje van je konijnen eruitzien?
Voor de huisvestiging hangt het er natuurlijk vanaf of je binnenhuiskonijnen of een buitenhuiskonijnen hebt. Voor beide gelden wel een paar dezelfde regels. De eerste en belangrijkste: geef ze veel ruimte. Een konijn moet kunnen rusten, stretchen, rennen, binkies doen dus geef je dier de ruimte om vrij te zijn. Konijnen zijn prooidieren en hebben dus ook schuilruimtes nodig. Je kan er een gaan kopen in een gespecialiseerde zaak of je kan er een leuke activiteit van maken en met je kinderen er één in elkaar knutselen. Met een kartonnen doos en twee deuren zijn je konijntjes al snel tevreden. Op deze manier gaan ze ook minder snel aan je meubels beginnen knabbelen want ze hebben het te druk met hun schuilruimte te slopen.

#2 Met twee is beter dan alleen
Konijnen zijn gelukkiger met meer dan alleen. Ze voelen zich veiliger want ze moeten niet constant op hun hoede zijn voor gevaar. Hoe meer konijnen, hoe meer ze kunnen afwisselen van wacht. Deze diertjes zijn ook erg sociaal en aanhankelijk. Ze knuffelen graag met elkaar of houden elkaar warm bij koudere temperaturen. En wie wil er nu geen foto van je twee konijntjes die aan het knuffelen zijn met elkaar?

#3 Zijn konijnen wel zo’n knuffeldiertjes als wij denken?
Een van de grootste misvattingen over konijnen is dat ze echte knuffeldiertjes zijn. Als een konijn nog heel jong is, gaan ze dit laten gebeuren en hier geen gedrag op vertonen. Maar vanaf ze in de pubertijd komen, kunnen er zich verschillende problemen veroorzaken. Ze bekijken jou hetzelfde als een roofdier die hen bedreigt en dat zorgt voor verschillende reacties. Enerzijds gaat je konijn beginnen stampen of eventueel bijten om zichzelf te bevrijden en verdedigen. Anderzijds wordt je konijn heel gesloten omdat de omgeving onbetrouwbaar is.

Je kan ze wel leren om op je schoot te springen of langs je te komen liggen. Maar laat je stampertje gewoon op de grond staan, dat hebben ze het liefst. Op deze manier gaat hij zichzelf veiliger voelen, meer openstellen en meer van zichzelf tonen. Jij en je konijn even gelukkig!

Dingen die we vermeldde:

  • Wil je meer ontdekken over deze kleine diertjes? Kijk dan eens naar Hopster vzw.
  • Koop geen kleine hokken bij een dierenwinkel maar koop het via gespecialiseerde webshops.
  • Wil je alles te weten komen over konijnen? Ga dan zeker eens naar een konijnencongres.

We hopen dat je konijnen in de toekomst nog veel binkies gaan maken door al de tips van deze podcast. Als dat het geval is, deel de filmpjes dan zeker via Facebook, Instagram of mail.

Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP