#podcast05: Gedragstherapie voor katten

[ 23-06-2020 ]

Heb jij katten die, tot bloeden toe, met elkaar vechten? Of heb je een kat die heel het huis onder plast? Wat is gedragstherapie voor dieren? En wat is de drempel om naar een diergedragstherapeut toe te gaan? Anneleen Bru geeft je antwoord op al deze vragen en legt je uit wat je moet doen als je merkt dat je kat een gedragsprobleem heeft.

Anneleen Bru is opgeleid als gedragstherapeut voor huisdieren, gespecialiseerd in katten. Momenteel is ze niet meer actief als gedragstherapeut, maar is ze voornamelijk bezig om zoveel mogelijk mensen te bereiken met dezelfde missie: een gelukkige kat. Zo heeft ze o.a. enkele handleidingen en een werkboek geschreven dat je sinds september 2019 ook terugvindt in alle Engelstalige landen. Daarnaast is ze voorzitter van de Vereniging voor Diergedragsprofessionals.

Dingen die we je graag meegeven:

#1 Ga eerst naar een dierenarts voor je een diergedragstherapeut contacteert
Is het gedrag van je kat ineens veranderd? Doet je kat anders dan hij normaal gezien doet? Zoals plots miauwen of naast de bak plassen? Of zit je kat met zijn hoofd tegen de muur? Ga dan eerst naar een dierenarts. Anders zal je diergedragstherapeut je nadien direct sturen. Wist je dat er veel problemen zijn die nooit 100% gedragsmatig zijn? Is je kat plots onzindelijk? Dan zou het heel goed kunnen dat een blaasontsteking aan de oorzaak ligt. AIs je kat zijn vacht overdadig aan het likken waardoor hij zich verwondt? Het zijn allemaal voorbeelden die een medische oorzaak hebben als basis.

#2 Waarom het helemaal oké is als je een diergedragstherapeut onder de arm neemt
Valt je kat je aan? Vechten je katten, tot bloeden toe, met elkaar? Of plast je kat heel je huis onder? Het is helemaal oké dat je een diergedragstherapeut raadpleegt. Ze zijn gewoon een helpende hand voor jou. Een gedragstherapeut luistert naar jou en geeft je advies. Maak je dus zeker geen zorgen. Ze stelt je juist gerust. Zo zijn er vaak dingen die je helemaal niet kon weten. Voel je er dus niet slecht over. Een diergedragstherapeut weet dat je je kat graag ziet. Anders zou je hen nooit contacteren.

#3 Wat is een cat coach?
Een cat coach is eigenlijk een opgeleide kattenexpert. Heb je een vraag over je kat? Dan zijn er de cat coaches die jou maar wat graag helpen. Zo heb je er gespecialiseerd in kinderen, katten en honden, senior katten, oliën, voeding, natuurlijke geneeskunde,… Heb je een kat en ben je zwanger? Of heb je een kat en wil je een hond adopteren? Laat je op voorhand inspireren door een cat coach. Het enige dat je wil is dat ze overeenkomen, toch? Dit bespaart je de stress nadien. Let wel op: een cat coach is niet voor de zwaarste gedragsproblemen. Is je kat agressief naar mensen toe? Ga dan naar een gedragstherapeut of gedragsdierenarts!

Dingen die we vermeldden:

We hopen alvast dat de stap naar een gedragscoach of -therapeut nu iets minder groot is. Deel je ervaring via Facebook, Instagram of mail.

Wil je je abonneren op 'Recht voor de rAAP'? Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering online staat. Ga naar één van je favoriete kanalen hieronder:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP