#podcast04: Een pup opvoeden: kinderspel, of toch niet?

[ 09-06-2020 ]

Fluwelen buikjes? Een pluizige vacht? Ogen om in te smelten? Het zijn dé geheime wapens van puppy’s. Maar wat als deze qua opvoeding wat uitdagender is dan anderen? En geen doorsnee pup is? Of wil je gewoon meer over hen weten? Katrien De Clercq neemt je mee in de wereld van deze kleine wezens, die een aaibaarheidsfactor hebben om U tegen te zeggen.

Katrien De Clercq is gedragsbegeleider en trainer van honden. Nu is ze vooral gekend als dé puppycoach. Dit doet ze in bijberoep naast haar functie van verpleegkundige. Als puppycoach probeert ze mensen te begeleiden bij het opvoeden van hun viervoeters. Ze werkte o.a. samen met gedragsdierenarts Rudy De Meester waar ze puppyklasjes begeleidde. Kortom, Katrien leert je luisteren naar je puppy.

Dingen die we je graag meegeven:

#1 Elke puppy is anders
Wist je dat alle puppy’s anders zijn? Je vindt zoveel boeken en informatie over hen en hoe je ze moet opvoeden. Maar eigenlijk is er geen ‘one size fits all’. Zo geeft Katrien aan dat je je pup moet leren kennen als individu. Wat is zijn persoonlijkheid? Welke karaktereigenschappen heeft je pup? En dit moet je daarna respecteren, waarderen en er ook van houden. Een tip van Katrien? Volg altijd het tempo van je pup. Zo past ze altijd haar begeleiding aan zodat het op maat van je viervoeter is.

#2 Maakt je puppy een goede keuze? Zet het altijd in de verf!
‘Logisch toch?’ hoor ik je al denken. Toch zegt Katrien dat veel baasjes dit over het hoofd zien. Juist omdat het zo vanzelfsprekend is. Wist je dat het voor velen gemakkelijker is om te zeggen wat hun puppy niet goed doet? Datgene wat goed is, vergeten ze vaak. Of is een grote drempel om te zeggen. Terwijl dit heel belangrijk is. Zet het dus altijd in de verf als je pup iets goed doet. Zo weet je puppy dat hij het goed doet én gaat hij het zeker en vast opnieuw doen!

#3 Waarom Katrien altijd bij je thuis komt om je pup te leren kennen
Volgens Katrien is er bij hondenscholen te weinig een link met je thuissituatie. Daarom dat zij altijd eerst bij je thuis op bezoek komt. Zo ziet ze je pup in zijn eigen leefomgeving. Hoe gaat hij om met nieuwe dingen? Stapt je pup achteruit bij het ontmoeten? Blaft je pup? Of zoekt hij geen toenadering? Dan neem je hem best niet mee naar bijvoorbeeld een tuincentrum. Is je pup hyper enthousiast bij de ontmoeting? En luistert hij niet naar jou omdat zij er is? Dan weet Katrien dat ze je pup niet direct tussen 4 andere pups moet zetten. En waarom begint Katrien bij jou thuis? Kortom, omdat je pup niets zal doen of leren in een nieuwe omgeving als hij het al niet doet in zijn eigen omgeving. Daarom begin je van thuis uit en werk je daarop verder.

Dingen die we vermeldden:

Word jij ook zo kwispelend enthousiast van deze aflevering? Laat het ons dan zeker weten! Je vindt ons op Facebook, Instagram of stuur ons een mail.

Wil je je abonneren op ‘Recht voor de rAAP’? Zodat je altijd als eerste op de hoogte bent als er een nieuwe aflevering is? Ga dan naar één van je favoriete kanalen:

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP