• Wie houdt jouw hond gezelschap als je weer naar kantoor moet?

Wie houdt jouw hond gezelschap als je weer naar kantoor moet?

[ 16-06-2021 ]

Nu we allemaal weer terug ‘uit ons kot’ mogen, breekt er ook voor de huisdieren een nieuwe periode aan. (Nieuwe) baasjes hebben tijdens de lockdown periode veel tijd kunnen doorbrengen met hun geliefde viervoeters.

Bij AAP vzw willen we nu voorkomen dat veel honden plots alleen thuis komen te zitten. Honden moeten de tijd krijgen om te wennen aan deze (nieuwe) situatie. Zeker voor honden met verlatingsangst willen we extra aandacht vragen. Een intense situatie zoals blijkt uit het verhaal van Emily en Bruno.

Als professionele organisatie die inzet op het welzijn van mens én dier, willen we baasjes en hun viervoeters hier heel graag bij ondersteunen en hen structurele oplossingen bieden.

Plusbaasjes zorgen voor extra beweging en gezelschap

De vrijwilligers of ‘plusbaasjes’ van project Aallez kunnen een enorme steun betekenen. Deze dierenvrienden zorgen overdag voor een huisdier uit de buurt. Zo is de overgang voor het dier minder abrupt en krijgt het wat extra gezelschap en beweging. Voor de plusbaasjes is het ook genieten. Zij hebben een extra reden om buiten te komen en te bewegen, maar vooral een extra portie vriendschap. En de baasjes, die kunnen met een gerust hart weer ‘uit hun kot’ komen. Project Aallez is voorlopig actief in Antwerpen en Mechelen.

Trajecten rond verlatingsangst

Joke Decru, directeur van AAP vzw: Het is heel belangrijk om je viervoeter goed voor te bereiden op de komende veranderingen. AAP vzw zette daarom twee online trajecten rond verlatingsangst op poten in samenwerking met Eva Lambrecht (Sirius Therapie voor mens en dier). Zo willen we zowel de dieren als hun baasjes helpen omgaan met corona-stress.

Er is een traject dat preventief werkt – voor mensen die nog aan het aftellen zijn tot wanneer hun pup of adoptiehond naar huis komt of voor baasjes van wie de honden nog niet vaak alleen hebben moeten zijn. Er is ook een ‘paniek op pootjes’ traject voor honden die echt moeite hebben met alleen zijn. Onder begeleiding van 2 gedragstherapeuten én onder supervisie van een gedragsdierenarts zet het baasje stappen in de juiste richting, zodat de hond steeds zelfstandiger wordt en langzaamaan beter alleen thuis kan blijven.

We geloven dat preventie en inzetten op bewustzijn hier echt cruciaal zijn. We willen baasjes bewust maken, maar hen vooral ook inspireren om op tijd te starten met oppas te regelen. Naast de oplossingen die AAP vzw aanbiedt, kunnen ze bijvoorbeeld ook hun eigen netwerk van vrienden of familie aanspreken of bespreken met het werk of de hond een keertje mee mag naar kantoor.

Nieuwsbrief

 

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP