• Zo ga je om met een dier dat last heeft van vuurwerkangst

Zo ga je om met een dier dat last heeft van vuurwerkangst

[ 30-12-2019 ]

3 … 2 … 1 … Gelukkig nieuwjaar! De cava wordt uitgeschonken, drie kussen gegeven aan alle aanwezigen en … overal wordt vuurwerk afgeschoten. Voor jou en je vrienden of familie heel mooi om naar te kijken, maar heel veel dieren zijn hier enorm bang van.

Het is heel normaal dat een dier hier bang van is. Het zijn heel harde geluiden. Met deze tips hopen we het voor jouw dier, indien hij/zij angstig is, het toch wat dragelijker te maken!

Tips op Oudjaarsavond

  • Zorg ervoor dat je thuis bent op Oudjaar, zodat je je dier kan kalmeren indien nodig. Hou je huisdier binnen en sluit alle ramen, deuren en rolluiken, om het dier zo veel mogelijk af te schermen van de geluiden en lichtflitsen. Je wil namelijk niet dat je hond in paniek de straat op rent en verloren loopt. Denk dus ook even na wanneer het laatste plasje best kan gebeuren, want op sommige plekken starten ze al heel erg vroeg met knalletjes af te steken. En zorg zeker voor een identificatie-tag, maar we hopen dat dit natuurlijk niet nodig is. Katten die normaal buiten zitten, hou je best ook binnen.

  • Zorg voor afleiding door de radio of televisie aan te zetten, of door met je hond of kat te spelen. Spel werkt wel eens voor dieren die ongemakkelijk zijn bij de knallen maar niet angstig.

  • Zorg voor een veilige ruimte waar je hond of kat kan schuilen als hij dit wil. Dit kan een mand zijn, een veilige hoek van de kamer, of soms zelfs de douche. Laat je huisdier zelf een plekje kiezen om te schuilen en beperk hem ook niet als hij een andere schuilplek op wil zoeken door hem stevig vast te pakken en te knuffelen.

  • Je dier straffen als het angstig is, heeft geen zin. Dit zal zijn angstreactie er niet beter op maken want hij doet dit echt niet om je te pesten. Je dier is al bang genoeg van de geluiden, maak hem dan niet extra bang door hem te straffen.

  • En dan willen we nog eens wijzen op toch wel een van de grootste misverstanden: negeer je hond NIET! Men gaat er maar al te vaak van uit dat je dan dit angstig gedrag beloont, wel lieve mensen, dit is niet waar! ANGST KAN JE NIET BELONEN want er vind op dat moment geen leerproces plaats.
  • Je dier is aan het overleven ipv aan het leren. Je negeert je kind toch ook niet wanneer die juist geschrokken is van een harde knal van een ballon? Dus vanaf nu steun je je dier, en dat heeft meer betrekking op honden dan op katten, als hij het nodig heeft. Voelt je dier zich comfortabel door dicht bij jou te kruipen, laat dit dan toe.

  • Blijf wel steeds kalm onder alles. Dieren voelen ons feilloos aan dus het heeft geen zin om als een kip zonder kop rond te lopen. Ga rustig zitten, adem een paar keer keer en wees er voor je dieren.

  • Mocht je je dier toch iets willen geven ter onderteuning, check dit dan steeds even af met je dierenarts. Wel steeds zien dat er geen ACP (acepromazine) als werkzame stof in de tabeletten zit want dit product maakt de angst echter aleen maar erger. Je dier lijkt rustig omdat het niet meer gecoördineerd kan bewegen, maar de stof werk niet op het bewustzijn of angstcentrum.

    Dus je dier laat geen tekenen van stress zien, maar maakt alles nog zeer bewust mee. Niet zo prettig… Daarom is het gebruik van Alprazolam als werkzame stof wel aan te raden. Deze medicatie werkt meer angstremmend en minder op de motoriek. Maar zoals aangegeven, doe dit in samenspraak met je dierenarts want dosering is zeer belangrijk.
  • Zijn deze tips niet voldoende om je dier op een deftige manier van oud naar nieuw te loodsen, of moet je sowieso medicatie geven? Werk er dan vanaf volgend jaar aan!

    Bereid hen op tijd voor

    Voor sommige dieren kan je met voorgaande tips al een heel eind komen om een comfortabel eindejaar te hebben. Voor dieren die echt angstig zijn, brengen de meeste tips geen soelaas en kan het zijn dat de angst zich verderzet. Zorg dan dat je nieuwjaarsvoornemen is om hieraan te werken. De leeftijd van je dier speelt hier geen rol, wel een goede begeleiding! Dankzij de Vereniging voor Vlaamse Diergedragsprofessionals kan je opzoeken wie er bij jou in de buurt actief is.

    Prettig eindejaar!

    Nieuwsbrief

     

    Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

    AAP