Waarom een AAI-team zo een fijne ervaring is!
[ 08-01-2020 ]Je hebt niet veel extra uitleg nodig als je hebt gezien hoe Candy, AAI-team bij AAP vzw, gaat stralen als ze over het ‘werken’ met haar honden praat. Een dier creëert zo veel mooie momenten op een ongelofelijk ongedwongen manier. Want laat nu juist dat laatste zijn wat wij bij AAP vzw als stokpaardje inzetten: al onze dieren kiezen ook voor dit ongedwongen contact met mensen.
Maar wat is een AAI-team precies?
AAI-teams zijn mensen met een huisdier, hond of kat, die op regelmatige basis tijd vrij maken om op bezoek te gaan bij een woonzorgcentrum of een therapeutisch centrum bij hun in de buurt. Zo laten zij de bewoners genieten van het contact met hun dier. Die aanwezigheid van dat dier brengt heel wat therapeutische voordelen met zich mee. Want onze teams zorgen, zonder daar een heel therapieplan voor op te zetten, dat het welbevinden van de bewoners, die genieten van het contact met het dier, verbetert. En dat is krachtig!
Hoe word je een AAI-team?
Uiteraard sturen wij onze teams niet zomaar het veld in. Ze genieten eerst een gedegen opleiding. Zo leren ze de kwaliteiten van hun dier inschatten, maar krijgen ze ook inzichten in de valkuilen. Er komt ook iemand van het expertisecentrum dementie spreken over de bewoners van een woonzorgcentrum.
Zo zetten we optimaal in op het contact met de mensen en krijgen onze teams daar heel concrete handvaten rond. Maar ook krijgen ze een waaier aan mogelijkheden die ze, op maat van hun huisdier, kunnen doen in het centrum zodat het leuk blijft voor iedereen. En wij bieden deze opleiding helemaal gratis aan voor onze AAI-teams in spe!
Wat doet AAP vzw voor haar AAI-teams?
Wij blijven onze AAI-teams steeds ondersteunen. Dit enerzijds door samen te kijken naar een leuke werkplek en de nodige verzekeringen te voorzien. Maar ook door hen te blijven informeren en inspireren via verschillende terugkomdagen. Jaarlijks zijn we ook op de werkvloer terug te vinden om ook bij onze ‘therapiedieren’ de vinger op de pols te houden en te kijken of zij ook nog steeds genieten van hun rol als AAI-dier.
Wat doet een AAI-team zoal?
Wanneer een AAI-team in een woonzorgcentrum of therapeutisch centrum is, dan zijn er tal van mogelijkheden wat je daar kan doen, zoals Candy ook zegt in de video. Het belangrijkste is dat je dier en de bewoners hun hartje er sneller van gaat kloppen!
Wil jij ook eens bekijken of jouw eeuwige knuffelaar thuis geschikt is als AAI-dier? Neem dan zeker eens een kijkje naar ons project Aamaai.
Ben je helemaal overtuigd en wil je je inschrijven voor de opleiding? Bekijk onze opleidingsagenda voor een opleiding in jouw buurt. Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen. En wie weet tot binnenkort op een van onze opleidingen?