• Waarom AAP vzw enkel 55-plussers als plusbaasjes inzet binnen het project Aallez

Waarom AAP vzw enkel 55-plussers als plusbaasjes inzet binnen het project Aallez

[ 12-02-2020 ]

In het project Aallez matcht AAP vzw huisdieren aan een plusbaasje uit de buurt die graag overdag voor een dier wil zorgen. We gaan hierbij steeds op zoek naar de ideale match tussen een gezin met huisdieren, en 55-plussers uit de buurt. We hebben er binnen onze werking bewust voor gekozen om enkel 55-plussers plusbaasje te maken, en dit om volgende redenen:

Wel de lusten, niet de lasten

Heel wat mensen met een hart voor dieren nemen een huisdier, waar ze dan heel het dierenleven voor zorgen. Wanneer hun huisdier dan op een bepaalde leeftijd sterft, dan staat het baasje opnieuw voor de keuze: ga ik nog een nieuw huisdier adopteren of niet?

Voor jongere, fysiek sterke mensen met een hart voor dieren is deze keuze gemakkelijk, maar vanaf een bepaalde leeftijd is deze keuze niet meer zo evident. Vanaf de leeftijd van 55 jaar en ouder kan het zijn dat je fysiek niet meer in staat bent om voltijds te zorgen voor een enthousiaste hond, of dat je geen driemaal per dag meer kunt gaan wandelen.

Daarom biedt het project Aallez hierbij de gulden middenweg. Als plusbaasje zorgt de 55-plusser niet voltijds voor de hond, maar komt hij of zij nog wel wekelijks in contact met dieren. Zo draagt de verzorger wel de lusten, maar niet de lasten van het dier.

Bijdrage aan een actievere levensstijl...

Het passen op een hond of kat is een leuke en nuttige invulling van de dag. Met een hond kun je gaan wandelen in het park of in de buurt, met de bal spelen, trucjes aanleren, of gewoon urenlang aaien en knuffelen. Dit draagt bij aan de actieve levensstijl van de 55-plusser.

Een actieve levensstijl staat gelijk aan een gezonde levensstijl. Gaan wandelen of spelen met dieren verbetert de conditie van de senior. Door te knuffelen met mensen of dieren komt er oxytocine vrij, beter bekend als het knuffelhormoon. Hierdoor krijgt het plusbaasje een positieve boost en wordt hij of zij gelukkiger.

Huisdieren verlagen ook het stressniveau van mensen en hierdoor verlaagt de bloeddruk. Dit heeft positieve gevolgen voor je hart, en nog heel wat andere fysieke en psychologische kwaaltjes die nu achterwege blijven. Dit heeft allemaal positieve effecten op lange termijn.

… maar geen beperking in de levensstijl

Vanaf de leeftijd van 55 jaar gaan heel wat mensen op pensioen, wat betekent dat er heel wat tijd vrijkomt. Voor veel mensen is dit het ideale moment om een fijne, actieve levensstijl op te pakken. Ze beginnen met hobby’s waar ze voordien geen tijd voor hadden, of gaan vaker op reis. En met een huisdier aan je zijde, moet je nu eenmaal extra rekening houden.

Daarom is een plusdier ‘adopteren’ ideaal. Je kunt dan namelijk nog steeds reizen en op stap gaan en hobby’s beoefenen wanneer je wil, zonder dat het dier een last wordt. Je spreekt namelijk met het baasje uit de buurt af wanneer voor jullie beiden uitkomt.

De remedie tegen eenzaamheid

Binnen de doelgroep van 55-plussers is eenzaamheid een vaak voorkomend probleem, doordat ze bijvoorbeeld niet vaak bezoek krijgen van familie en vrienden, of omdat ze gewend waren aan het gezelschap van dieren, maar hier nu niet meer voltijds voor kunnen zorgen. Dit eenzame gevoel kan worden verholpen door af en toe op een dier van een ander gezin te passen.

Een huisdier brengt leven in huis. Kwispelende staarten, ronkende katten die kopjes komen geven, het geeft je een positief gevoel. Hierdoor voel je je als 55 plusser minder alleen, want je bent ook niet alleen. Ook het wekelijkse contact met de baasjes is een verrijking voor de senioren. Heel wat gematchte plusbaasjes komen zo goed overeen met de baasjes dat ze af en toe samen op stap gaan, of de baasjes blijven nog iets drinken bij de oppas als ze hun huisdier terug komen ophalen.

Wat de plusbaasjes met de huisdieren van baasjes doen en hoe vaak een ze voor een hond of kat uit de buurt mogen zorgen, dat spreken ze met het baasje af. Sommige baasjes brengen hun huisdier ‘s morgens naar het plusbaasje, en halen hun viervoeter ‘s avonds terug op, andere huisdieren mogen af en toe gaan logeren bij het plusbaasje. Dit hangt allemaal af van de wensen van beide partijen.

Een fijn engagement op een vrije dag

Er zijn best wat 55-plussers op pensioen, maar er is ook een grote groep mensen van 55 jaar en ouder die nog werkt. Sommige mensen werken voltijds, maar de meeste mensen werken nog deeltijds. Voor de werkende senioren is een plusdier ook een verrijking.

De werkende 55-plussers spreken namelijk met hun baasjes af om te mogen gaan wandelen op hun vrije weekdag of in het weekend. Zo genieten zij extra hard van hun vrije momenten, en blijven ook zij streven naar een actieve en gezonde levensstijl, ook op de momenten dat zij niet moeten werken.

Dieren verlagen het stressniveau van mensen, en dit is voor veel mensen zeker en vast welkom na een drukke werkweek vol prikkels. Niets werkt zo ontspannend als op een zonnige zaterdag te gaan wandelen, knuffelen en spelen met een hond in het park.

Meer tijd om je te engageren voor positieve projecten

Wanneer je op pensioen bent, of nog deeltijds werkt, komt er heel wat extra tijd vrij. Je probeert dan zo vaak mogelijk je dag nuttig en positief in te vullen, en veel senioren kiezen er dan voor om zich in te zetten voor een goed doel of vzw of een initiatief uit de buurt.

Mensen met een hart voor dieren gaan soms op zoek naar projecten die zich inzetten voor het welzijn van dieren, waar AAP vzw een van is. Het project Aallez is hierbij een initiatief dat veel voordelen meebrengt voor 55-plussers, maar als plusbaasje help je ook een gezin met dieren uit jouw buurt.

Je verlicht namelijk ook hun lasten. Het gaat hierbij vaak om drukke gezinnen met zowel kinderen als huisdieren, of om mensen die voltijds werken en een dier hebben, of een combinatie. Maar ook helpen we ouderen mensen die nog een huisdier hebben, maar waar de verschillende wandelingen per dag fysiek te zwaar zijn. Wanneer je je engageert als plusbaasje, zorg je er mee voor dat dit gezin alvast enkele zorgen minder heeft. Hun huisdier is gelukkiger, want het moet niet de hele dag alleen zitten of komt iets vaker buiten. Het gezin in kwestie weet dat hun favoriete viervoeter in goede handen is bij jou en kan hierdoor zorgeloos naar het werk of een moment voor zichzelf inlassen.

Uitzonderingen op de regel

Heel af en toe maken we een uitzondering op de 55-plus regel. Als jij jonger bent dan 55 jaar en ook plusbaasje wil worden, dan mag je steeds contact opnemen met info@aapvzw.be. Wij bekijken dan of jij ook een huisdier uit de buurt mag/kan verzorgen.

Val je toch niet binnen de categorie mensen die ook plusbaasje kan worden, wees dan niet getreurd. Onze organisatie kan namelijk op andere manieren ook heel wat helpende handen gebruiken.

Het project Aallez brengt voordelen voor alle partijen met zich mee. Als 55-plusser geniet je van alle bovenstaande voordelen, maar er zijn ook voordelen voor de baasjes en de huisdieren zelf. De viervoeter krijgt namelijk extra aandacht en affectie en is minder vaak alleen thuis. En het baasje weet dat zijn of haar huisdier steeds in goede handen is bij het plusbaasje.

Ben jij 55 jaar of ouder en na het lezen van deze blog overtuigd dat je plusbaasje wil worden? Schrijf je dan snel in via de website van AAP vzw!

Nieuwsbrief

 

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP