• Kerstfotoshoots met huisdieren, hoe pak je dat best aan?

Kerstfotoshoots met huisdieren, hoe pak je dat best aan?

[ 25-12-2019 ]

Onze dierenfotografe Maité geeft tips.

De fijnste periode van het jaar is weer aangebroken: de feestdagen. Dagen vol sfeer en gezelligheid, vrienden, familie, lekker eten en … kerstfoto’s. Je hebt het vast al geprobeerd, een foto te trekken van je hond of kat, met een kerstmuts, of voor de kerstboom, maar dit is niet bij elk dier even gemakkelijk. Niet elk huisdier zit even graag zo lang stil. AAP vzw werkt samen met Maité, een fotografe die gespecialiseerd is in huisdierfotografie. Zij heeft speciaal voor jullie een blog geschreven vol tips om de perfecte foto van jouw favoriete huisdier te maken tijdens de feesten!

Met een goede voorbereiding verloopt alles vlot

- Het meest eenvoudige: ziet je dier er goed uit? Is hij/zij gewassen, netjes geborsteld, alle prut uit de ogen, slijm van de lippen… Als je favoriete viervoeter er stralend uitziet, dan zijn de foto’s automatisch veel mooier.

- Locatie is bepalend. Bedenk op voorhand waar je wil fotograferen. Zorg voor een locatie die je dier kent en waar er niet te veel afleiding is.

- Het tijdstip waarop je fotografeert is ook zo’n bepalende factoor voor de sfeer van je foto. Als de zon hoog aan de hemel staat in de zomer, zullen schaduwen erg hard en neerwaarts zijn, het zachtere licht van een zonsondergang maakt alles een beetje magisch en bewolkte dagen zorgen voor een zacht licht.

- Met welke camera fotografeer je? Met een gsm kan je prachtige foto’s maken, maar de camera in jouw gsm is trager dan die van een gewone camera, waardoor veel foto’s bewogen of onscherp zullen zijn. Probeer altijd te zorgen voor voldoende licht. Hoe beter jij je camera kent -welke camera dan ook- hoe makkelijker de fotoshoot zal verlopen.

- Beloon je viervoeter regelmatig. Vooral honden kunnen makkelijk beloond worden voor al dat “werken” (poseren voor de camera is écht wel werken) met snoepjes of een bal. Zorg dat je voldoende beloningen bij hebt, dan blijven je huisdieren gemotiveerd om zo lang stil te zitten voor de foto.

- En het belangrijkste; als je huisdieren fotografeert, van jezelf of van anderen, moet je één ding onthouden: it’s supposed to be fun! Dit is jullie momentje Als jij plezier hebt, heeft je dier dat ook.

De fotoshoot zelf, hoe pak je die best aan?

Onthoud dat sommige dieren geboren modellen zijn en andere dieren wat meer creativiteit vereisen van de fotograaf.

Probeer eens te wisselen van standpunt, fotografeer eens van boven en laat je dier naar jou opkijken, fotografeer eens op ooghoogte van je dier (yes, met je buik op de grond!) of zelfs van een nog lager standpunt. Je zal zien dat elk standpunt een ander gevoel creëert.

Als je dier op een goede locatie zit/ligt: gebruik een piepertje of het woordje dat zijn/haar hoofdje zo mooi doet draaien…

En vergeet niet: hou het speels, hou het leuk en belonen-belonen-belonen.

Ook achteraf is er nog werk, maar leuk werk

Bewaar de foto’s op computer en maak een back-up in the cloud, bijvoorbeeld dropbox of onedrive. Zo ben je zeker dat je foto’s niet verloren gaan.

Wacht niet te lang om de leukste foto’s uit te kiezen en aan te pakken: laat ze afdrukken of maak een fotoboek. Personaliseer jouw tas of de drinkbak van je lievelingsdier. Er zijn zoveel dingen te bedenken die je met foto’s kan doen! Laat ze zien die dieren… Maak van de wereld een mooiere plek!

Extra tips!

- Ken je dier: heeft hij/zij heel veel energie? Ga dan eerst wandelen voor je aan de shoot begint. Ligt hij/zij liefst van al op de zetel? Licht de zetel mooi uit en zorg voor een mooi kleurrijk accent erbij zoals een leuk dekentje of een tof kussen. Is je dier het vrolijkst in de ochtend? Zet dan best een vroege wekker. Alles voor die perfecte dierenfoto.

- Breek de beloningskoekjes in kleine stukjes, anders zal de focus snel weg zijn of eindig je met een dorstig dier.

- Voor spiegelreflexcamera’s is de halfautomatische stand “S” of “Tv” handig voor het fotograferen van dieren, je stelt dan de sluitertijd in en de camera past zelf de andere parameters aan. Ben je niet zo bekend met sluitertijd, zet je camera dan gewoon op de automatische stand.

- Voor de nabewerking gebruik ik Lightroom of Photoshop. Dit zijn betalende programma’s van Adobe. Maar de fotobewerker op je computer doet evengoed zijn werk! En sommige foto’s zijn gewoon het mooist zonder filter.

Voor gsm-camera’s: als je de perfecte houding hebt gevonden, tik dan eerst nog even de ogen aan, zo weet de camera dat ie daar moet scherpstellen. Ik fotografeer zelf vaak met hipstamatic, een leuke app (ter info, hier kan je niet op het scherm tikken om scherp te stellen). Voor nabewerking gebruik ik snapseed. Beiden zijn betalende apps, maar totally worth it.

- Handig om in je camera-tas te hebben: beloningen, water, speelgoed, piepertjes, uittrekbare leiband en een vod of handdoek.

En vergeet niet: keep it FUN!

Veel plezier en maak er iets moois van.

Maité | www.tails.be

Nieuwsbrief

 

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP