• Hoe tevreden zijn baasjes en plusbaasjes over het project Aallez?

Hoe tevreden zijn baasjes en plusbaasjes over het project Aallez?

[ 05-02-2020 ]

Aallez een project waarbij we mensen met huisdieren koppelen aan een plusbaasje van 55 plus uit de buurt die graag overdag voor een huisdier wil zorgen. Dit gebeurt op basis van matchmaking.

Het project Aallez brengt troeven mee voor alle partijen. Het plusbaasje komt meer onder de mensen en heeft het gezelschap van een dier. Het baasje kan erop rekenen dat zijn huisdier overdag én niet alleen is, én in goede handen is. En het huisdier krijgt veel goede zorg en liefde, ook als zijn baasje er niet is. Klinkt als een win-win-win situatie. Maar ervaren onze baasjes en plusbaasjes dat ook zo?

We onderzochten het op basis van een telefonische bevraging onder alle baasjes en plusbaasjes die in 2019 deelnamen aan het project Aallez.

We stelden hen 3 open vragen en vroegen hen om een score te geven aan de samenwerking met AAP vzw en de impact die het project op hun leven heeft. Hieronder vind je een weergave van de resultaten.

Én of ik tevreden ben over mijn samenwerking met AAP vzw.

Op de vraag of de baasjes en plusbaasjes tevreden waren over onze samenwerking, kregen we een gemiddelde score van 8,1 op 10.

Bij AAP vzw proberen we steeds op een vlotte, informele manier te communiceren met onze vrijwilligers op basis van nieuwsbrieven en duidelijke mailings over het reilen en zeilen van onze organisatie.

Ook vinden we het welzijn van onze vrijwilligers enorm belangrijk, daarom organiseren we regelmatig contactmomenten zoals drinks, uitstapjes of bedankingsevenementen om in gesprek te gaan met onze vrijwilligers over waar ze wel of niet tevreden over zijn en wat we beter kunnen doen. De baasjes en plusbaasjes gaven aan in de enquête dat ze dit positieve punten vinden.

Aallez, een win-win situatie?

Ook het project Aallez zelf kreeg een positieve score, een 8,15 op 10. De baasjes vinden het fijn dat hun huisdier meer aandacht en beweging krijgt. Hun huisdier is bij thuiskomt veel rustiger en blijer, en dat zorgt voor een algemene aangenamere sfeer thuis.

Ook de plusbaasjes zien het project als een verrijking. Ze komen meer buiten, bewegen meer en zijn meer ontspannen. Ook het sociale contact met het baasje doet hen deugd, heel wat baasjes en plusbaasjes hebben een echte band opgebouwd. De plusbaasjes geven aan dat tijdelijk zorgen voor een dier hen meer moed geeft in het dagelijkse leven.

Maar was iedereen tevreden, of zijn er ook dingen die we beter kunnen doen?

We vroegen de baasjes van huisdieren en plusbaasjes of ze nog tips of suggesties hadden, dingen die we beter kunnen doen, of die niet geheel duidelijk zijn. Op deze manier onderzochten we ook de pijnpunten, en waarom sommige baasjes stopten met het engagement.

Zo kregen we de vraag waarom er een grens staat op de leeftijd van plusbaasjes. Dit doen we omdat we 55-plussers aan het gezelschap van een huisdier willen helpen. Ouderen leiden hierdoor een actiever leven en huisdieren hun leven wordt leuker. Veel 55-plussers verlangen naar een huisdier, maar willen of kunnen geen eigen dier meer aanschaffen. Onder andere omdat ze hun vrijheid niet willen opgeven of omdat de full time zorg fysiek wat te zwaar is.

In sommige gevallen maken we uitzonderingen voor mensen die jonger zijn dan 55 jaar. Voor meer informatie hierover, kun je contact met ons opnemen via info@aapvzw.be.

Voor we op zoek gaan de ideale match tussen een baasje en plusbaasje, vragen we een gift van 75 euro. Uit de bevraging bleek dat niet iedereen het hiermee eens is. Deze 75 euro wordt gebruikt om de algemene werking van AAP vzw te steunen, en covert de administratieve kosten die komen kijken bij het matchen van een baasje en een plusbaasje. Dit bedrag ligt ook veel lager dan de gemiddelde kost die je betaalt als je een professionele dierenoppas of dierenopvang voorziet voor je huisdier.

Wat als de match toch niet ideaal blijkt te zijn?

In sommige gevallen zette iemand de samenwerking met AAP vzw stop, omdat het toch niet klikte tussen het baasje en plusbaasje. In het geval dat de match tussen plusbaasjes en baasjes toch niet blijkt te werken, dan kun je steeds contact opnemen met AAP vzw. Wij gaan dan met alle plezier opnieuw op zoek naar een betere match.

Welzijn staat bij onze organisatie centraal, we vinden het enorm belangrijk dat iedereen zich goed voelt. We volgen dan ook steeds nauw op dat er op geen enkele manier misbruik wordt gemaakt van de baasjes of plusbaasjes. Dankzij onze nauwgezette opvolging kunnen we ook vroegtijdig problemen opsporen en samen oplossen.

Dankzij de bevraging kregen we een goed beeld van de sterktes en de werkpunten van het project Aallez. Voor zowel baasjes als plusbaasjes blijkt de dienstverlening een echte meerwaarde te zijn. Het doel van het project is om mensen dichter bij elkaar te brengen via huisdieren en zo het welzijn van alle drie de partijen te verhogen.

Ben jij een baasje met een huisdier dat regelmatig alleen thuis is? Of ben jij een 55-plusser die graag voor een huisdier wil zorgen? Schrijf je dan snel in voor ons project Aallez. Dan kunnen wij samen op zoek gaan naar jouw ideale match.

Nieuwsbrief

 

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP