• Hoe laat je de hond van een vreemde uit?

Hoe laat je de hond van een vreemde uit?

[ 18-03-2020 ]

Helpen ten tijde van het coronavirus: hoe laat je de hond van een vreemde uit?

De afgelopen week is een hectische week geweest. Supermarkten liepen vol met mensen, restaurants sloten, scholen gingen dicht en ook allerhande evenementen worden afgelast, omwille van COVID-19, beter bekend als het coronavirus. Iedereen wordt aangeraden binnen te blijven om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, om zichzelf, maar ook risicodoelgroepen te beschermen, zoals mensen met hart- en longproblemen.

Maar in deze tijd is het zeker ook belangrijk dat je je huisdieren goed blijft verzorgen, door hen nog steeds voldoende uit te laten. Mensen willen elkaar daarom ook heel graag helpen, door met de hond van hun oudere buurvrouw uit te laten, die gevoeliger is aan het virus. Maar wandelen met andermans hond is niet altijd even evident. Daarom geven wij graag enkele tips om dit gemakkelijker te maken.

Weet waarom een hond zijn wandeling nodig heeft

Het is van enorm belang dat je je hond niet uitlaat, gewoon om hem zijn boodschap te laten doen. In tegendeel. Honden hebben elke dag voldoende beweging en de mogelijkheid tot snuffelen nodig om gelukkig door het leven te gaan.

Hoe vaak je met een hond moet wandelen, hangt af van het ras, de leeftijd en het karakter van de hond. De gemiddelde hond moet 3 keer per dag gaan wandelen, en er moet minstens 1 lange wandeling bij zitten waarbij de hond zijn energie goed kwijt kan.

Vraag aan het baasje hoe je best met zijn hond omgaat

Ieder baasje voedt zijn of haar huisdier anders op, met andere commando’s, en ook dingen die wel en niet mogen tijdens wandelingen verschillen van gezin tot gezin. Vraag daarom aan het baasje tips.

  • Mag de hond af en toe naar een hondenweide?
  • Moet de leiband lang of kort gehouden worden?
  • Mag het dier aan andere honden snuffelen?
  • Welke commando’s geef je best om het dier zo goed mogelijk te laten luisteren?

Het baasje kent zijn huisdier het best, en zal daarom ook weten hoe jij er zo vlot mogelijk mee kan omgaan.

Check of je alles bij je hebt

Voor je met de hond naar buiten gaat, check je best of je alles bij je hebt. Is de leiband rond zijn nek? Sommige honden vinden het onwennig dat iemand nieuw hen uitlaat. Het kan daarom al helpen dat het baasje de leiband aandoet bij het dier. Dit wordt als minder bedreigend beschouwd. Het baasje geeft de leiband dan aan jou, en dan zijn jullie klaar om te vertrekken. Vergeet ook zeker niet om voldoende poepzakjes mee te nemen.

Het is enorm belangrijk dat je steeds respect toont naar het dier toe, zeker wanneer jullie nog niet vaak samen gewandeld hebben. Respecteer dan ook steeds de grenzen van het dier. Wil hij knuffelen, of net niet? Wil hij met de bal spelen of niet? Accepteer wat de hond wil, en gebruik koekjes enkel om de viervoeter af en toe te belonen tijdens de wandeling, niet om de hond om te kopen.

Doe het rustig aan

Tijdens het wandelen valt er van alles te zien en te ontdekken voor de hond. Dit doet hij door volop overal aan te snuffelen. Hiermee analyseert de hond zijn omgeving, krijgt hij er controle over en ontspant het dier zichtbaar. Haast je dus zeker niet tijdens de wandeling, maar laat de hond rustig zijn omgeving besnuffelen.

Zo werkt de wandeling niet alleen ontspannend voor het dier, maar ook voor jou. Een rustige wandeling werkt voor iedereen relaxerend.

Probeer steeds de controle te houden

Sommige honden zijn nogal enthousiast tijdens het wandelen, en durven daarom al eens aan de leiband te trekken. Wat je dan vooral niet moet doen is zelf trekken om de controle te bewaren. Probeer daarom eens even te stoppen met wandelen, en wacht tot de leiband terug slap hangt, voordat je verder wandelt. Beloon de hond ook met een koekje als hij rustig wandelt.

Rustig wandelen betekent echter niet dat je hond naast of achter je moet lopen. Een enthousiaste hond loopt al eens graag vooraan om het gebied te verkennen. Tenzij de hond hard aan de leiband trekt, is dit dan ook geen probleem. Een lijn van zo’n 2 meter is ideaal, zo heeft de hond bewegingsvrijheid om te snuffelen, maar kan je de lijn ook inkorten als je bijvoorbeeld een druk stuk moet passeren.

Om volledige controle te houden, laat je de hond best niet los lopen wanneer je hem uitlaat. Je weet namelijk niet hoe het dier zal reageren op onverwachte situaties, en het zou heel vervelend zijn als je hem nadien niet meer te pakken krijgt. De hond kent jou namelijk nog niet goed, en de kans bestaat dat hij daardoor niet naar je zal luisteren.

Wat als de hond een andere viervoeter wil begroeten

Tijdens het wandelen is het bijna onvermijdelijk dat je andere honden tegenkomt. Als beide honden aan de leiband zijn, en ze staan hier beiden voor open, dan kun je de dieren kennis laten maken met elkaar. Geef ze hierbij voldoende ruimte, zodat de honden genoeg plek hebben om uit te kunnen wijken. Let wel goed op, want lijnen kunnen verstrikt geraken bij te enthousiaste ontmoetingen. Ook is het belangrijk om steeds de kans op besmetting in het achterhoofd te houden. Beperk tijdens deze periode daarom de ontmoeting met andere dieren tot een minimum, en hou voldoende afstand van andere baasjes.

Vraag ook zeker op voorhand aan het baasje van je hond of de hond goed met andere honden overweg kan. Want niet elke hond staat even open voor ontmoetingen met andere dieren. Als het tot een ontmoeting komt tijdens het wandelen, let dan goed op of beide honden openstaan voor kennismaking. Een hond die hier niet voor openstaat, zal waarschuwingssignalen afgeven zoals het fixeren van de ogen, gespannen zijn, of grommen. Als je deze signalen opmerkt, neem dan afstand en loop door, zelfs als het baasje zegt dat zijn hond niets zal doen.

Let niet alleen op de veiligheid van het dier, maar ook op die van het baasje, en die van jezelf!

Wanneer je een ander zijn of haar hond uitlaat, is het nog steeds belangrijk dat je rekening houdt met besmettingsgevaar. Blijf daarom steeds volgende maatregelen toepassen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan:

  • Was regelmatig je handen, zeker voordat je naar het baasje vertrekt, en ontsmet je handen regelmatig. Je komt namelijk in aanraking met hun materiaal, en via deze weg kan het virus zich verspreiden.
  • Geef geen handen, kus of knuffel niet als begroeting, en hou voldoende afstand.
  • Als je zelf ziektesymptomen vertoont, laat dit dan weten aan het baasje, en blijf dan zelf thuis. Blijf ook uit de buurt van mensen die zichtbaar ziek zijn.
  • Ga niet naar plaatsen waar veel mensen samenkomen.
  • Gebruik telkens je moet niezen of snuiten een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg. Als je geen zakdoek hebt, hoest of nies dan in je elleboogholte.

Bij AAP vzw zetten we het welzijn van mens en dier centraal. En in onzekere tijdens als deze, is het belangrijker dan ooit dat we onze en anderen hun gezondheid als prioriteit stellen.

Heb je daarom nog vragen over de verzorging van huisdieren, of wil je meer tips over hoe je mens en dier kan helpen tijdens deze quarantaineperiode? Contacteer ons dan via info@aapvzw.be en schrijf je zeker in voor onze nieuwsbrief, zo krijg je wekelijks als allereerste het laatste nieuws over het reilen en zeilen van onze organisatie.

Nieuwsbrief

 

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP