• De kostprijs van een AAI-team, en waarom we het ervoor over hebben

De kostprijs van een AAI-team, en waarom we het ervoor over hebben

[ 19-02-2020 ]


AAI-teams zijn opgeleide vrijwilligers die samen met hun huisdier op bezoek gaan in woonzorgcentratherapeutische centra en scholen. Ze voeren er leuke activiteiten uit, of genieten van knuffelsessies om de bewoners of leerlingen een fijn moment te bezorgen, en zo hun welzijn te verbeteren. Maar we creëren ook impact op personeel en familie.

Alle baasjes die samen met hun huisdier een AAI-team vormen, hebben van AAP vzw een doorgedreven opleiding gekregen. Daarnaast blijven we de teams ondersteunen, bieden we supervisie, zorgen we voor de nodige verzekering en bieden we tools om te differentiëren binnen de bezoekjes. Dit kost best wel wat geld, 1.500 euro per jaar per team om precies te zijn.

Aamaai … 1.500 euro?!

Om verwarring uit de weg te gaan: de AAI-team opleidingen zijn voor de deelnemers volledig gratis, maar als organisatie kost het ons 1.500 euro per team om de baasjes en hun viervoeters een zo leerrijk mogelijke opleiding en opvolging te garanderen.

Alle opleidingen worden gegeven door experten in hun vakgebied. AAP wil hierbij enkel het beste van het beste voorzien voor hun teams, maar daar hangt bijgevolg dus een stevig prijskaartje aan vast.

In eerste instantie voorziet AAP vzw deze 1.500 euro zelf. Maar om als vzw te kunnen blijven bestaan, moeten we dit bedrag na een tijdje terugvorderen. Dit doen we zodra een team gekoppeld wordt aan een centrum of school.

Maar ook voor hen is 1.500 euro een grote hap uit hun budget. Daarom hebben we de mogelijkheid om met sponsorpakketten te werken. We spreken hierbij bedrijven en personen aan die volledig achter de boodschap die AAP vzw wil overbrengen staan, en dankzij hun sponsoring kunnen wij onze diensten blijven aanbieden.

Als extra kanttekening geven we ook mee dat van dit bedrag 21% BTW gaat. Als organisatie zijn wij, net zoals anderen bedrijven, verplicht om aan 'vadertje staat' een stukje af te geven. Dat maakt dat het bedrag dat wij als organisatie overhouden nog maar 1.239 euro is. 

Experten uit verschillende vakgebieden

Om onze teams zo goed mogelijk op te leiden, kiezen we voor experten uit verschillende vakgebieden. Zo komen er bijvoorbeeld psychotherapeuten die werken met dieren langs om de teams alle kneepjes van het vak te leren. Maar we werken ook met mensen uit de regionale expertisecentra dementie, zodat AAI-teams niet voor verrassingen komen te staan op het vlak van omgaan met mensen met dementie.

Het is tijdens deze opleiding heel belangrijk niet alleen te focussen op de vaardigheden en sterktes van het dier. Daarom reikt deze opleiding de vrijwilligers ook handvaten aan om op de juiste manier om te gaan met de bewoners van de centra die ze bezoeken.

Het uiteindelijke doel van AAI-teams is namelijk om de mensen uit deze centra een fijne dag te bezorgen, en daarvoor moet je goed weten hoe je met verschillende mensen moet omgaan.

Voor leerkrachten voorzien we een breed scala aan werkvormen om samen met hun hond aan de slag te gaan. Zo kunnen ze een extra meerwaarde halen uit de bezoeken van hun viervoeter.

Om tijdens de AAI-team training een persoonlijke aanpak te kunnen garanderen, kiest AAP vzw bewust om met kleine groepjes te werken. Zo kan iedereen zijn of haar vragen stellen, en worden de teams zo nauwkeurig mogelijk opgeleid.



Welzijn als maatstaf van goed teamwerk

Tijdens de opleiding valt er tussen de 50 % en de 25 % van de deelnemers af. Dit gebeurt omdat we doorheen de opleiding samen met de baasjes van de vrolijke viervoeter steeds gaan kijken of het dier nog even graag een AAI-team wil worden als zijn baasje. 

We hechten bij AAP vzw niet alleen belang aan het welzijn van de inwoner van het woonzorgcentrum of therapeutisch centrum, maar ook van de teams zelf. Is het baasje of zijn huisdier nog steeds geïnteresseerd om AAI-team te worden? Super, dan ronden we samen met hen de AAI-team opleiding af. Zo niet, dan stopt de opleiding vroegtijdig.

Ook na de opleiding blijven wij kijken of de AAI-teams nog gelukkig zijn met hun functie. Dit doen we aan de hand van terugkomdagen. AAP vzw organiseert driemaal per jaar zo’n terugkomdag. Op deze momenten kunnen de vrijwilligers nieuwe ervaringen komen opdoen en tot nieuwe inzichten komen. Ze ontmoeten ook andere AAI-teams, en kunnen zo ervaringen uitwisselen, wat ook verrijkend is.

Ook tijdens de AAI-team bezoeken doen we er alles aan om onze teams zo goed mogelijk te ondersteunen. Zo zorgen wij bij AAP vzw ervoor dat de teams verzekerd zijn wanneer ze op pad zijn naar een school of woonzorg- of therapeutisch centrum. En we voorzien hen van tips en tricks, zodat de bezoekjes nog leuker worden..

Waarom AAI-teams zo belangrijk zijn

AAI-teams leveren een win-win-win situatie. Zo krijgt het dier heel veel aandacht en knuffels, waar een knuffeldier enorm gelukkig van wordt. Als vrijwilliger krijg je veel dankbaarheid en genegenheid van de bewoners van het centrum. Zo is Candy een AAI-team met haar honden, en in haar testimonial zie je haar stralen als ze vertelt over haar ervaringen.

Want de bewoners van woonzorgcentra en therapeutische centra fleuren voelbaar op wanneer een vrijwilliger met zijn of haar hond langskomt. Veel van deze mensen houden enorm veel van dieren, maar in een woonzorgcentrum of een therapeutisch centrum is het niet mogelijk om zelf huisdieren te houden. Dit voelt voor hen dan ook als een groot gemis.

Ook op school kan de aanwezigheid van een hond een heel mooi effect hebben: kinderen zijn gemotiveerder, rustiger en voelen zich beter in hun vel. Een hond kan zorgen voor een troostende knuffel, en met verschillende werkvormen kan je samen met je viervoeter het beste uit je leerlingen naar boven halen.

De aanwezigheid van dieren verlaagt ook het stressniveau van mensen en hierdoor verlaagt de bloeddruk. Dit heeft op lange termijn positieve gevolgen voor onder andere het hart. Verder worden de bewoners van het centrum er ook gelukkiger door. Verder zorgt een hond ook voor een extra portie geluk. Dieren brengen namelijk leven in huis.

En dieren zijn de ideale manier om laagdrempelig mensen te laten openbloeien. Ze zijn een fijn gespreksonderwerp, en zowel de bewoner als de vrijwilliger kunnen elkaar dingen leren over omgaan met dieren en ervaringen en herinneringen uitwisselen over hun huisdieren. Op school leren kinderen bovendien rekening te houden met hun beestige bezoeker, en met elkaar.

Ten slotte werkt het contact met de vrijwilliger verrijkend voor beide partijen. De bewoners van een centrum genieten van het sociale contact, wat zorgt voor minder eenzaamheid.

Voel jij het intussen ook helemaal kriebelen? Wil jij samen met jouw hond of kat meermaals per jaar de bewoners in een woonzorgcentrum of therapeutisch centrum gelukkig maken? Of sta je in het onderwijs en wil je je hond graag meenemen naar school?

Schrijf je dan snel in voor een AAI-team opleiding. In onze agenda vind je de data en locaties van onze volgende AAI-team trainingen.

Heb je geen interesse om AAI-team te worden, maar word je wel helemaal warm van dit project? Ook jij kan onze organisatie helpen. We zoeken namelijk vrijwilligers voor verschillende functies.

Wil jij weten hoe je ons het beste kan helpen? Neem dan contact met ons op, en wij laten het je weten!

Nieuwsbrief

 

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP