• Bewezen: je hond ontwikkelde puppy-ogen om beter met je te kunnen communiceren

Bewezen: je hond ontwikkelde puppy-ogen om beter met je te kunnen communiceren

[ 20-11-2019 ]

Je hebt het vast al meegemaakt: je hond kijkt je smekend aan om een koekje te krijgen. En natuurlijk geef je er eentje. Want ja … tegen zo’n lieve blik zegt toch niemand nee? Maar hoe komt het eigenlijk dat honden zo kunnen kijken?

Een speciale oogspier

Een Brits-Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat honden een speciale oogspier hebben die hen helpt om droevig te kijken. De zielige blik komt voort uit het bewegen van de wenkbrauwen, waardoor de ogen groter worden en de wenkbrauw aan de zijden afzakt. Dit lijkt heel erg op de droevige blik van mensen, en wordt daarom geassocieerd met droevig kijken.

In het onderzoek vergeleken de onderzoekers de gezichtsspieren van honden en wolven. Het bleek dat honden een spiertje naast hun ogen hebben, waardoor ze hun wenkbrauwen kunnen bewegen. Wolven hebben deze spier niet, maar enkele wolven hebben op deze plek wel een pees zitten. Deze pees is bij honden door de jaren heen geëvolueerd tot een volwaardige gezichtsspier. Ongelofelijk toch? Onze honden verbazen ons steeds weer!

Puppy ogen

Omdat honden veel oogcontact maken met mensen – en wolven niet – is deze spier waarschijnlijk ontstaan als aanpassing aan mensen, om zo beter onderling contact te kunnen maken.

Het was al eerder vastgesteld dat asielhonden die grote ogen opzetten vaker geadopteerd worden. En ook bij AAP is dit merkbaar; op deze manier winden onze honden de plusbaasjes zo rond hun poot.

Uit het onderzoek ook is ook gebleken dat de hond zijn ogen ook gebruikt voor allerhande andere communicatie met zijn baasje. Deze capaciteit kenmerkt volgens de onderzoekers de unieke relatie tussen mens en hond.

Bij AAP vzw zetten we ons volledig in voor een positieve relatie tussen mens en dier. Met een flink pak ervaring, het hart op de juiste plaats en een open blik willen we zoveel mogelijk mensen bereiken om hen te laten genieten van het contact met dieren.

Via ons project Aallez brengen we huisdiereigenaren en 55-plussers met elkaar in contact. Wil jij graag wat meer gezelschap van een huisdier, maar kun je de lasten niet meer dragen? Of ben jij op zoek naar een betrouwbare oppas voor je viervoeter, die regelmatig beschikbaar is? Bekijk dan zeker ons project Aallez, en wie weet ben jij binnenkort ook een plusbaasje!

Nieuwsbrief

 

Help ons een dier het verschil te laten maken! Door AAP vzw te steunen kunnen we extra inzetten op de unieke mens-dier relatie.

AAP